Delegation fra New Zealand på besøg

Topdelegation fra New Zealand ser på danske klimaløsninger. En topdelegation med blandt andet repræsentanter for det oprindelige Maori-folk i New Zeal...

En topdelegation med blandt andet repræsentanter for det oprindelige Maori-folk i New Zealand gæster i disse dage Danmark for at lade sig inspirere af vand- og klimaløsninger. 

Miriana Stephens, der sidder i bestyrelsen for virksomheden Wakatu, som ejer milliard-værdier i jord og aktiver på vegne af efterkommere af det oprindelige Maori-folk i regionerne Nelson, Tasman og Golden Bay i New Zealand, ser frem til at høste ny viden i Danmark.

"Hele verden - herunder i vores land - kæmper vi med klimaudfrodringer. Derfor er det helt oplagt, og vi er meget glade for, at besøge Danmark og høre om de spændende initiativer, ideer og løsninger, som er knyttet til Coast to Coast-klimaprojektet og Klimatorium i Lemvig," siger Miriana Stephens, der er bestyrelsesmedlem af Wakatu.

Også borgmesteren af Nelson, Rachel Reese er med for at lade sig inspirere af Klimatorium og af håndteringen af vand-og klimaudfordringer som kan anvendes i Nelson. Derudover er også forskere og øvrige top-forretningsfolk med i delegationen fra New Zealand. 


New Zealand har interesse i Klimatorium

"Det er en imponerende delegation der er samlet på kort tid. Det sker på baggrund af lang tids forudgående arbejde mod at skabe vækst og eksport for Danmark, som udenrigsministeriet har stået for og af Klimatoriums synlighed ved Stormwater konferencen i New Zealand i maj 2017. New Zealand har mange udfordringer når det kommer til håndtering af vand og har vist interesse i at komme til Danmark for at lære af vores erfaringer på området. Det er en gensidig fordel at delegationen er her for at udveksle erfaringer og skabe nye samarbejdsmuligheder på vand- og klimaområdet." siger Sarah Lund, konsulent, GoGreen og arrangør.

Turen er arrangeret i forbindelse med Region Midtjyllands Coast to Coast Climate Challenge-projekt af Sarah Lund og Klimatorium i Lemvig, men under de 5 dages besøg gæstes klimaprojekter i både København, Vejle, Juelsminde, Hedensted, Aarhus, Brande og Lemvig.

Netop samarbejdet på tværs af fagligheder, projekter, partnere og kommuner er en af styrkerne i Danmarks tilgang til at lave klimaløsninger.

"Coast to Coast Climate challenge omfatter 24 delprojekter og 31 samarbejdspartnere på tværs af hele regionen. Det er vi stolte af og vi ser det som bærende for projektet at vi arbejder i fællesskab for at løse de klimaudfordringer vi står overfor. Den tilgang til samarbejde på tværs rækker også ud over landets grænser og det ser vi blandt andet i et besøg som dette," projektleder Dorthe Selmer fra Region Midtjylland.


Interesse i vandbranchen er stigende

Investeringerne på verdensplan i vand– og klimaløsninger forventes at overstige vind-branchen og der vil blive omsat for hele 3.000 milliarder kroner om året på verdensplan.

"Interessen for at investere i området er stor. Desværre fordi vi står overfor enorme udfordringer. Men i Danmark og det vestjyske er mentaliteten, at samarbejde er vejen frem. Lemvig Vand & Spildevand ser de udfordringer i øjnene og lægger kræfter i at finde løsninger via Klimatorium. Det skaber arbejdspladser, studiepladser og erhvervsmæssigt samarbejde i Lemvig. Både det lokale og det internationale samarbejde er vigtigt i arbejdet på at udvikle nye løsninger indenfor klimatilpasning. Derfor har Klimatorium lagt et stort arbejde i, at denne tur blev en realitet og i, at den inkluderer besøg ved flere af de øvrige Coast to Coast projekter i regionen." siger Lars Holmegaard, projektansvarlig for Klimatorium i Lemvig og direktør for Lemvig Vand og Spildevand.

I Thyborøn vil gæsterne blandt andet blive præsenteret for et konkret eksempel på et projekt, som skal løse klimaudfordringer: satellit-løsninger, der kan spare millioner af kroner i forhold til rettidig udskiftning af nedgravede vandrør i jorden, da jordforskydning måles med stor præcision. Alene Lemvig Vand & Spildevand har for 1,2 milliarder kroner vandrør i jorden.

I Lemvig præsenteres delegationen blandt andet for indholdet af Klimatorium.

Bæredygtige løsninger på vand- og klimaproblemer vil være i fokus under hele besøget, der også runder høfderne ved Vestkysten, hvor klimaudfordringerne også mærkes og kysten må beskyttes.

"Besøget fra New Zealand vidner om, at vi har den know-how i Danmark, der skal til for at Klimatorium på sigt kan blive etableret som et vigtigt internationalt klimacenter. Mangfoldigheden af vand- og klimaløsninger i Danmark vil vi via Klimatorium i Lemvig arbejde for at udbrede internationalt," siger formand Steffen Damsgaard for Klimatorium og formand for Lemvig Vand & Spildevand og formand for Teknik & Miljø i Lemvig Kommune.


Uddrag af program

Torsdag d. 23/08

1.30pm – 2.30pm: Thyborøn

Environment manager, Thomas Damgaard and CEO Lars Holmegaard will talk about the Thyborøn area and how the area is subsiding. We will look at reflectors and talk about the challenges the area is facing, being extremely exposed to groundwater level rises, sea level rises and extreme downpour. Thyborøn settles by 6mm annually. Thomas will talk about the municipality and their climate strategy.

2.45pm – 3.45pm: 

Carlo Sørensen will present his PhD about the coastal flooding where he has assessed the climate impacts to provide for long term planning and adaptation.

Torsdag d. 23/08

6pm:

Walk along the harbor, experiencing the climate adaptations already in place as well as seeing the building site for Climatorium.

Followed by dinner at ‘Luna’ Restaurant. Lemvig Utility and the municipality are hosting dinner while enjoying a stunning view over the coastal area. During the dinner, project manager, Lis Sørensen and technical director, Claus Borg will talk about wind turbines and their importance for the green climate strategy. They will also talk about how Lemvig is very close to being able to give energy back to the grid.

Fredag d. 24/08

8.15am – 8.45am: C2C CC


Dorthe Selmer, project manager of Coast to Coast Climate Challenge (C2C CC), will introduce how the project came to be. The project is supported by EU Life and Central Denmark Region's EU office has played a large role in coordinating this project. C2C CC is a large project that spans over all of the Central Denmark Region and part of the North Denmark Region - it includes 31 partners and 24 sub-projects. The partners are municipalities, utility companies, authorities, interest groups and private companies who all work collaboratively across the Region towards climate adaptation solutions. Currently the collective projects have a value of over 3 billion kr. Dorthe will talk about the thoughts and intentions behind the project and how she will balance and coordinate the large number of interests involved.


Deltagerlisten

Dean Watts
Director at Morphum Environmental

Caleb Clarke
Director at Morphum Environmental

Xeno Captain
Owner at Translogic

Phillip Johansen
Auckland Council

Aaron Hynds
Director at Hynds

Kate Draper
Water Resource Engineer at Tonkin Taylor

Miriana Stephens
Board Member of Wakatu

Rachel Reese
Mayor Nelson City Council

Nava Fedaeff
Climate Scientist at NIWA

For at kommentere på indholdet, skal du være logget ind Log på


Også værd at læse


Januar 2020 update

Månedlig fakta om Klimatorium - januar 2020

Quadruple Helix

"Kva-Dråble-heliks" - ordet er svært at sige, og hvad er det lige det betyder?

december 2019 update

Månedlig fakta om Klimatorium-december udgaven