En bydel i Lemvig med 15 huse skal nu have spildevandsledninger, altså spildevandsrør, som ikke er set andre steder. De bliver lavet med betydeligt indhold af genanvendt plast.
I dag, onsdag den 16. marts, indvies test-området, hvor der udstykkes de 15 grunde. Og udover bæredygtige spildevandsrør er også fjernvarmerørenes plastdel i området lavet af genanvendt plast. Her er der tale om 100 procent genanvendt plast.
Genbrugsgranulat er fra virksomhederne Plastix og Aage Vestergaard Larsen, og rørene er blevet testet på Teknologisk Institut. Bag projektet står blandt
Lige nu er plastindholdet mellem 10-70% genbrugsplast alt efter om det er rør der skal lede spildevand under flere bars tryk, eller om det er spildevandsrør uden højtryk. På sigt er det meningen at rørene skal produceres med så højt et indhold af genanvendt plast – gerne 100 procent – som overhovedet muligt, og den rejse starter med nedgravningen af disse rør. For plast-delen (rørkappen) på fjernvarmerørene er der tale om 100 procent genbrugsplast.
Udover den grønne bydel vil også blive indviet en udstillingsmodel af de bæredygtige rør ved Klimatorium-bygningen i Lemvig. Denne udstilling vil blive indviet samme dag.
Hvert år investeres på verdensplan milliarder af kroner i at grave rør i jorden, der skal bringe vand ud til borgerne. Hidtil har disse rør været lavet af primært ny ”sort” plast, men det nye projekt kan blive et gearskifte på den grønne front.
Stort potentiale
”Det er vigtigt, at Danmark går forrest, når det gælder genbrugsplast i vores rør. Den danske vandbranche skal være verdensledende på bæredygtige vandløsninger,” udtaler DANVAS direktør Carl-Emil Larsen.
Eksport-eventyr i sigte
Og hos virksomheden Plastix forventer man sig også meget af projektet. Plastix har allerede fået store gennembrud på flere andre områder, hvor gamle fiskenet blandt andet forvandles til emballage i Rema 1000-butikker.
”Bliver det her en succes og implementeret som standard internationalt, så kan vi se ind i et stort eksport-eventyr,” siger direktør i Plastix Hans Axel Kristensen.
På verdensplan investeres hvert år for milliarder af kroner i nye vand- og spildevandsrør.
Facts
Om rørene:
- 300 meter Ø200mm PP rør. Ekstruderet med tre lag (sandwich-rør), hvor der er nyt materiale i inderlaget og yderlaget. Midterlaget er fremstillet med cirka 10 procent indhold af genanvendt materiale, som stammer fra fiskenet.
- 300 meter Ø200mm afløbsrør. Som ovenfor, men med 100 procent genanvendt materiale i midterlaget. Det gennemsnitlige indhold af genanvendt materiale i dette rør er således cirka 70 procent. Materialet i midterlaget er blandet affald med både pre- og post-consumer materiale.
- 250 meter Ø110mm tryk-afløbsrør. Materialet er en blanding med 30 procent fiskenet og 70 procent nyt PE100 materiale.
Afløbsrørene er fremstillet og testet efter den europæiske standard EN 13476 og tryk-afløbsrøret efter EN 12201. Disse standarder tillader normalt ikke brugen af genanvendt materiale.
Projektdeltagerne er:
Klimatorium – Danmarks internationale klimacenter
Teknologisk Institut
Lemvig Vand
Plastix
Wavin
Uponor
Emtelle
Skanderborg Forsyning
Kerteminde Forsyning
KLAR Forsyning
Svendborg Vand&Affald
Billede fra venstre & For yderligere oplysninger:
Formand, Lemvig Vand – og Klimatorium-bestyrelsesmedlem – Steffen Damsgaard
Telefon: 51 74 00 62
CEO, Plastix – Hans Axel Kristensen
Telefon: 23 26 50 90
Direktør, DANVA – Carl-Emil Larsen
Telefon: 20 33 85 15
Direktør Klimatorium & Lemvig vand – Lars Holmegaard
Telefon: 40 48 30 08
Galleriet herunder er til fri afbenyttelse: