Nelson i New Zealand vil bygge et Klimatorium.
Det bliver et samlingssted for forskere og erhvervsliv men også civilbefolkningen.
Den New Zealandske udgave af klimacentret Klimatorium rummer også rådhus, bibliotek og virksomhedsadministration
Byen Nelson med ca. 60.000 indbyggere er New Zealands klimaby nummer et. Bystyret har valgt at erklære ”Climate Emergency” i Nelson-Tasman området kaldet Te Tau Ihu, hvilket dækker hele toppen af den New Zealandske sydø. Dette understreger, hvor alvorligt, man oplever situationen.
En stor andel af befolkningen er maorier. Om de skal have hele æren for byens status er nok at overdrive lidt, men det er en kendt sag, at den oprindelige befolkning sætter sit tydelige og positive præg på øgruppen. Maoriernes livssyn går hånd i hånd med de klimavenlige mål og visioner, der ligger bag det klimacenter, der er projekteret til opførelse i Nelson – og som på mange måde er opbygget med Klimatorium i Lemvig som forbillede.
Det kommende center i Nelson vil ikke alene blive et miljø og et samlingssted for forskere og erhvervsliv indenfor klimaindustrien. Målet er også at få klimacentret og tankerne om et bedre klima og arbejdet med at løse de mange udfordringer, som de forandrede klimaforhold medfører, til at blive en integreret del af borgernes hverdag.
Således vil rigtig mange besøgende i centret komme der i umiddelbart andre ærinder end at fordybe sig i klimaspørgsmål, eftersom byens rådhus og kommunekontor også bliver placeret her. Et helt nye bibliotek og administrationen for en af områdets største industrikoncerner, Wakatu, kommer også til at have til huse i Climatorium.
Der har for nylig være en delegation fra Lemvig på besøg i Nelson. På samme måde har der tidligere været besøg fra New Zealand i Danmark.
“At der i to verdensdele opføres klimacentre efter samme model og med samme mål, vil alt andet lige styrke den udvikling af klimatekniske løsninger, der er nødvendige for, at vi som samfund kan leve – og leve godt – med de mange forandringer, vi i de kommende år vil opleve som følge af de globale klimaændringer”, siger direktør i Klimatorium i Lemvig, Lars Nørgård Holmegaard.
“Både vores kommune, Kystdirektoratet og vores gymnasium var med på besøget til Nelson, og de i forvejen gode kontakter blev udbygget og vil helt sikkert give gevinst og udbytte for begge klimacentre og danne skoleeksempel for lignende fremstød over hele verden”, siger Lars Nørgård Holmegaard
Også Region Midt har fokus på området og studerer dets bæredygtige sundhedssektor. Her vil Klimatorium i Lemvig kunne bistå og bidrage til at knytte værdifulde kontakter. New Zealand er et forgangsland indenfor bæredygtige initiativer, og det er noget Lemvig Gymnasium har fokus på. Lærerkræfter og eksperter fra New Zealand vil blive tilknyttet den kommende klimalinje på gymnasiet, ligesom skolens rektor, Bo Larsen, benyttede besøget i New Zealand til at invitere interesserede unge til at studere i og opleve Danmark med base i Lemvig.
Foto: Nelsons borgmester Rachel Reese , er primus motor i opførelsen af et klimacenter på New Zealand.