blank

Erhvervsfyrtårn for vandteknologi – fase 2

Problemvand

Power-to-X (PtX)-teknologier har et enormt potentiale i den grønne omstilling, hvor de omdanner overskudsenergi fra vedvarende kilder som vind og sol til brint og andre brændstoffer. Men disse processer kræver store mængder vand, hvilket kan lægge pres på lokale vandressourcer og økosystemer. Her spiller problemvand en central rolle. Problemvand bliver normalt betragtet som en belastning eller restprodukt og kommer fra al den ekstra regn vi får pga. klimaændringerne. Ved at genanvende problemvand, kan vi reducere behovet for at bruge rent drikkevand i industrielle processer som PtX.

blank

Brugen af problemvand til PtX er en win-win-løsning, hvor vi både minimerer vandspild og understøtter den grønne omstilling ved at sikre, at de nødvendige vandressourcer er tilgængelige, samtidig med at vi beskytter miljøet og fremmer cirkulære løsninger.

Lars Nørgård Holmegaard

Manager, Klimatorium

blank

Case:

I den lille by Ramme i Vestjylland opfører Skovgaard Energy verdens første dynamiske Power-to-X (PtX) anlæg. Anlægget drives udelukkende af vedvarende energikilder som seks vindmøller og et 50 megawatt solcelleanlæg. Sammen producerer de energi, der omdannes til flydende grøn ammoniak – en essentiel komponent i at reducere CO2-udledningen.

Fra 2024 vil anlægget kunne producere 5.000 ton grøn ammoniak om året, hvilket vil resultere i en årlig CO2-reduktion på 8.200 ton. Skovgaard Energy samarbejder med partnere som EUDP, Vestas og Haldor Topsøe for at sikre en opskalering af projektet til industriel skala

I problemvand-projektet undersøges, hvordan vi også kan levere en grøn vandkilde til Skovgaard Energy’s PtX-anlæg i Ramme, der ikke belaster de naturlige ressourcer. Projektet ser derfor på, hvordan problemvand, såsom terrænnært grundvand, overfladevand og drænvand fra landbrugsområder kan anvendes som en sekundær vandkilde. Ved at udnytte lokale vandressourcer og integrere dem i produktionen af grøn ammoniak, kan vi skabe en mere cirkulær og bæredygtig energiproduktion, som understøtter den grønne omstilling og mindsker afhængigheden af traditionelle vandkilder.

 

Vi søger samarbejdspartnere

I projektet søges SMV’er, der kan bidrage med forskellige kompetencer og teknologier til projektet. Herudover søges universiteter og forskellige typer offentligt og private partnere, der ønsker at bidrage til projektet og skubbe det fremad.

Der ligger bl.a. en række opgaver, hvor vi søger samarbejdspartnerere:

  • Vi skal finde nye renseteknologier til at rense og genanvende problemvand, så PTX-anlæg kan benytte vandet.
  • Vi skal udforske anvendelsen af rejektvand fra PtX-processen til industrielle formål for at maksimere ressourcernes værdi.
  • Vi skal skabe et monitoreringssystem, der kan belyse effekten af indvendingen af problemvand på naturen og miljøet.
  • Vi skal udvikle vandbalancemodel over grundvands- og overfladevandsressourcerne i området omkring PTX-anlægget.
  • Herudover er vi i projektet åben for at være med til at teste andre mulige teknologier og løsninger, der potentielt kan optimere problemvand-til-PTX-processen.

Ved at deltage i Problemvand-projektet får SMV’er mulighed for at teste egne teknologier, løsninger og idéer og blive first movers i udviklingen af fremtidens grønne vandforsyning til PTX. Deltagelse i projektet giver desuden mulighed for projektudvikling, adgang til forskningsinfrastruktur samt mulighed for samarbejde med andre SMV’er og forskningspartnere, hvilket kan skabe nye forretningsmuligheder for virksomheder.

blank
blank

Opstartsmøde for Problemvand-projektet, maj 2024

Hør mere om Problemvand-projektet

Kontakt Charlotte Rosenkilde Sørensen
Tlf. 51851896
Mail: chro@klimatorium.dk

Inden deltagelse i projektet, starter vi altid med en indledende samtale, hvor vi afstemmer jeres ønsker og behov. Hvis vi ser mulighed for et samarbejde, hjælper vi jer med at udfylde et ansøgningsskema og får formalia på plads.

Projektet varer fra 2024-2026 og er medfinansieret af EU’s Regional Fond og Erhvervsfremmebestyrelsen. Ansøgninger kan indsendes løbende, da vi optager nye deltagere gennem hele projektforløbet.

Målsætninger i projektet

Z

Power-to-X-anlæg i Ramme forsynes med rørlagt problemvand fra lokal kilde

Z

Der etableres monitorerings system i indvindingsområdet

Z

Vandstudie belyser hvilken effekt indvinding af problem vand har på natur og miljø og modellen kan kalibreres så den svarer til faktiske målinger i landskabet.

Z

Der er identificeret mindst 1 egnet renseteknolig for at benytte problemvand til PtX

Z

Der er identificeret en cirkulær og bæredygtig udnyttelse af retentat fra PtX rense processen, understøttet af laboratorie forsøg eller small scale pilotprojekt.

Z

Test af forskellige sekunda vandkilder til PtX i forhold til rensning og brintproduktion.

Publikationer om problemvand

blank

Sekundavand - fra problem til ressource

Klimatorium
November 2023

Rapporten omhandler muligheden ved at anvende vandkilder til Power-to-X anlæg. Du han læse hele rapporten for neden eller som en kortere pixiversion her.

blank

PtX and Water Management

L. Holmegaard, P. A. Han, M. Lehmann & L. Bernitt
Marts 2022

Denne videnskabelige artikel fokuserer på et oftest overset element, når der planlægges Power-to-X-anlæg – nemlig adgang til en stor mængde vand i bedste kvalitet.

en_GB