Opgaver til videoer om klimaløsninger (1-2 Lektioner)
Vi står overfor en masse udfordringer og mange relateret til klimaforandringer. Vi skal reducere vores CO2 udledning, hvilket også kaldes at klimaforebygge og samtidig ved vi at vores klima ændrer sig, hvorfor vi er nødt til også at tilpasse os. Dette kan være tilpasning til mere nedbør og flere storme samt flere tørre perioder.
De mange udfordringer vi står overfor kan vendes til løsninger. Vi skal tænke kreativt og se mod løsninger. Igennem en række videoer kan I komme tættere på nogle af de kreative og innovative løsninger der arbejdes på ude i erhvervslivet.
Del klassen op i grupper af 2-3 elever. Hver gruppe skal arbejde med én af de 7 videoer. Du kan som lærer fordele emnerne, eller eleverne kan vælge selv.
OPGAVER OG MATERIALE
Byen Lemvig i Vestjylland er et af de steder, hvor man allerede kan mærke klimaforandringerne. Fordi havet stiger, kommer der flere problemer med oversvømmelse og stormflod. Men med en mur langs havnen er byen godt forberedt. I Videoen fortæller Maja om en mur, der kan mere end bare at holde vandet ude.
Muren i Lemvig
Klimaforandringerne kan betyde, at der kommer flere stormfloder og skybrud. Derfor er det vigtigt, at have styr på, hvordan vandet kommer væk – fx gennem kloakkerne nede i jorden. Men hvad gør man så, hvis jorden flytter sig? Man søger svar ude i rummet! Det fortæller Maja om i Videoen.
Thyborøn og satellitten
Det kan skabe oversvømmelser, når der kommer meget regn på én gang. Og meget regn, det kommer der altså mere af med klimaforandringerne. Men en helt særlig vej med hullet asfalt kan være med til at løse problemerne. I Videoen fortæller Maja om en klimavej fyldt med gode ideer.
Klimavejen i Hedensted
Vi skal blive bedre til at passe på vores ressourcer i fremtiden. Og rent vand, det er en af de vigtigste ressourcer, der findes. I Videoen fortæller Maja om en fabrik, hvor de har fundet på en måde, de kan spare millioner af liter vand – og endda også udlede mindre CO2!
Boblende idé sparer vand
I fremtiden skal vi lave meget mindre affald, og bruge færre ressourcer. Det kan vi gøre ved at bruge de brugte ting igen – fx ved at lave det om til nye ting. Og netop det gør de på en fabrik, hvor gamle fiskenet bliver til plastik, der kan bruges igen. I Videoen fortæller Maja om en idé, der både sparer havet for en masse affald og atmosfæren for en masse CO2.
Fra net til nyt
Når der kommer mere vand, kan der også komme flere problemer med.. vand! Klimaforandringerne stiller store og nye krav til de systemer, vi bruger til at føre vandet væk: Nemlig vores kloakker. Du tænker nok ikke meget over dem i hverdagen, men det er ofte dem, der afgør, om der kommer oversvømmelse. I Videoen fortæller Maja, hvordan fremtidens kloakker skal være.
Kloge kloakker
Kan man virkelig lave brændstof ud af vand? Ja, det kan man! Med teknologien Power to X. Og det skal vi have meget mere af i fremtiden. Teknologien kan endda blive ekstra bæredygtig, hvis vi bruger noget af det vand, der ellers er lidt til besvær. Dét projekt fortæller Maja om i Videoen.