VUDP SASLO

Projekt VUDP SASLO

Gennem projektet i Thyborøn er satellitdata integreret med eksisterende hydrauliske modeller, for herved at kunne opstille dynamiske hydrauliske modeller, der sørger for store besparelser i forhold til drift og vedligeholdelsesarbejde i ledningsnettet.

De danske forsyninger har deres største investeringer i jorden svarende til en værdi på over 200 milliarder kroner. Levetiden på ledningsnettet er typisk sat til 75 år. Desværre ses det ofte, at ledningsnettets levetid er mindre og at de løbende driftsomkostninger er højere end estimeret. For eksempel gør sætninger i Thyborøn, at ledningsnettets levetid kun er 20-40 år.

Ved at kombinere forudsigelser om fremtidige sætninger baseret på satellitdata med hydrauliske beregninger af kloaknettet, forbedres grundlaget for beslutninger om fremtidige vedligeholdelsesarbejder og reinvesteringer.

Lemvig Vand har brug for præcise oplysninger om sine mange rør i kommunen. Med projektet kan vandforsyningen udbedre skader eller lægge nye rør præcist der, hvor jord sætter eller forskyder sig. Der, hvor behovet er størst. Det sparer millioner af kroner.

Nationalt og internationalt er der blevet udpeget mange potentielle anvendelsesområder af disse dynamiske hydrauliske modeller, såkaldte INSAR-data, hvoraf primært forsyningsbranchen kan få stor gavn af det.

Projektet hænger tæt sammen med C17 Thyborøn By og Havn.

 

Vide mere? Tag kontakt med Klimatorium via info@klimatorium.dk /tlf. 51643710, eller med Flemming Andersen fra Lemvig Vand, mail: flan@lvs-as.dk, tlf.: 2724 2024.

Fakta

Projektdeltagere: Lemvig Vand, VIA University College, Rambøll, Geopartner Inspections A/S

Projektejer: Lemvig Vand
Budget: 780.000 kroner.

Projektperiode: 2018-2020

Status: afsluttet

 

Verdensmål 9: Industri, innovation og infrastruktur – ved at etablere bæredygtig infrastruktur.

 Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion – da der skal genanvendes plast og dermed spares på naturressourcer.

 Verdensmål 17: Partnerskaber for handling – ved at facilitere samarbejde og vidensudveksling nationalt og internationalt.

Har du nogensinde set en plastikflaske flyde i vandet? Eller fundet et gammelt stykke fiskenet på stranden? Plastik i havet er et kæmpe problem – ikke kun for dyr og fisk, men også for os mennesker. Hver dag skyller der plastaffald op langs kysterne ved Nordsøen. Noget af det kommer fra både og fiskeri, noget bliver blæst ud i naturen fra skraldespande, og noget ender i åer og søer og flyder hele vejen ud i havet. Det kalder vi makroplast – store stykker plast, som man kan se med det blotte øje. I Klimatorium arbejder vi sammen med partnere fra Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig om at finde løsninger på plastproblemet. Vi vil nemlig gerne passe på havet – og sørge for, at vores strande og vandløb ikke fyldes med affald. Men hvordan fjerner man plast i naturen? Og hvordan kan vi sørge for, at det slet ikke ender der i første omgang? Det skal vi tale mere om nu – og bagefter viser vi jer rundt i Klimatorium, hvor I kan opleve, hvordan vi arbejder med at passe på naturen og finde smarte løsninger på klimaproblemer. blank