Som navnet antyder blev sneglen opfundet af Arkimedes i det 3. århundrede og er en primitiv pumpe, brugt til at løfte vand op til kunstvanding af afgrøder. Ved at løfte vandet op i kar, rander eller akvædukter, kunne man afvande områder, der lå højere oppe end floderne og dermed vande større områder. Komplekse transportsystemer kunne transportere vandet langt fra floder og åer.

Selvom opfindelsen er gammel, så findes Arkimedesskruen stadig mange steder i verden. Sneglen er driftssikker, nem at bygge og reparere og så kræver den ikke at vandet er rent, ligesom mange andre pumper. Dette gør Arkimedesskruen populær i fattige lande.

Sneglen er også i brug i Danmark, hvor man bruger den til transport af flis, spåner og korn.

Brug skruen til at føre vandet op fra karret. Derefter kan du bestemme, hvor det skal løbe hen via transport randerne. Skal vandet tilbage til sin kilde eller hjælpe med at drive en mølle?

Har du nogensinde set en plastikflaske flyde i vandet? Eller fundet et gammelt stykke fiskenet på stranden? Plastik i havet er et kæmpe problem – ikke kun for dyr og fisk, men også for os mennesker. Hver dag skyller der plastaffald op langs kysterne ved Nordsøen. Noget af det kommer fra både og fiskeri, noget bliver blæst ud i naturen fra skraldespande, og noget ender i åer og søer og flyder hele vejen ud i havet. Det kalder vi makroplast – store stykker plast, som man kan se med det blotte øje. I Klimatorium arbejder vi sammen med partnere fra Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig om at finde løsninger på plastproblemet. Vi vil nemlig gerne passe på havet – og sørge for, at vores strande og vandløb ikke fyldes med affald. Men hvordan fjerner man plast i naturen? Og hvordan kan vi sørge for, at det slet ikke ender der i første omgang? Det skal vi tale mere om nu – og bagefter viser vi jer rundt i Klimatorium, hvor I kan opleve, hvordan vi arbejder med at passe på naturen og finde smarte løsninger på klimaproblemer. blank