I dag var en spændende dag, hvor GRUNDFOS, NIRAS, VIA University College, Erhvervshus Midtjylland, Lemvig Kommune, Herning Vand, Aarhus Kommune og flere andre nøglespillere inden for vandteknologi samledes til et møde i styrekomiteen for Erhvervsfyrtårn for vandteknologi i Klimatorium.

Se kort interview fra dagen med Ulrik Gernow, COO fra Grundfos og Jørgen Nørby, Bestyrelsesformand i Klimatorium.

Erhvervsfyrtårnet for Vandteknologi er et af de otte nationale erhvervsfyrtårne i Danmark, og Klimatorium er sammen med Water Valley Denmark en af de to bærende platforme i fyrtårnet.

Initiativet samler hele den danske vandsektor og etablerer stærke partnerskaber mellem forsyninger, erhvervslivet, vidensinstitutioner, offentlige aktører og innovative små og mellemstore danske virksomheder.

Vores mål er ambitiøst: Vi vil fordoble eksporten af vandteknologi fra 20 til 40 milliarder DKK inden 2030 og skabe nye arbejdspladser i Danmark.

Indtil nu har vi modtaget ca. 108 mio. kr. i bevillinger til en række innovative udviklingsprojekter, der dækker områder som kvalificeret arbejdskraft, test/demo, data/datadeling, forsknings-/innovationssamarbejde, grøn omstilling, iværksætterøkosystem og eksportfremme.

I fase II af Erhvervsfyrtårn for Vandteknologi, som strækker sig fra 2023 til 2026, vil vi bl.a. sætte fokus på områder som dataspace, living labs, challenge-driven innovation, kompetenceløft og promovering af vandsektoren.

Vi ser frem til at fortsætte vores arbejde med at styrke vandteknologiindustrien i Danmark og bidrage til en bæredygtig fremtid for vandressourcerne.

Har du nogensinde set en plastikflaske flyde i vandet? Eller fundet et gammelt stykke fiskenet på stranden? Plastik i havet er et kæmpe problem – ikke kun for dyr og fisk, men også for os mennesker. Hver dag skyller der plastaffald op langs kysterne ved Nordsøen. Noget af det kommer fra både og fiskeri, noget bliver blæst ud i naturen fra skraldespande, og noget ender i åer og søer og flyder hele vejen ud i havet. Det kalder vi makroplast – store stykker plast, som man kan se med det blotte øje. I Klimatorium arbejder vi sammen med partnere fra Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig om at finde løsninger på plastproblemet. Vi vil nemlig gerne passe på havet – og sørge for, at vores strande og vandløb ikke fyldes med affald. Men hvordan fjerner man plast i naturen? Og hvordan kan vi sørge for, at det slet ikke ender der i første omgang? Det skal vi tale mere om nu – og bagefter viser vi jer rundt i Klimatorium, hvor I kan opleve, hvordan vi arbejder med at passe på naturen og finde smarte løsninger på klimaproblemer. blank