Et af Danmarks største klimatilpasningsprojekter, en indsnævring af Thyborøn Kanal, for at sikre den vestlige del af Limfjorden mod oversvømmelser rykker tættere på.

Ingeniørfirmaet Rambøll har vundet udbuddet om at designe en løsning i næste fase af projektet, der ventes at koste 700 millioner kroner. Oversvømmelser i hele den vestlige del af Limfjorden har gennem tiden ført til tab af store værdier i form af ramte kystbyer, ødelagte marker og oversvømmede sommerhusområder, hvor beboere har måtte evakueres. I stedet for mange lokale klimaløsninger arbejdes der på én markant og fælles klimasikring ved Limfjordens åbning mod vest ved Thyborøn Kanal.

– Vi glæder os over, at den store fælles klimaløsning for hele den vestlige del af Limfjorden nu går ind i næste vigtige fase. Jeg er sikker på, at det er de helt rigtige kompetencer og dygtige eksperter, der har vundet opgaven med at løse denne samfundsmæssige vigtige opgave, siger Erik Flyvholm, borgmester i Lemvig Kommune.

Syv kommuner og vandforsyninger langs den vestlige del af Limfjorden står bag projektet, der er en del af det EU-støttede klimatilpasningsprojekt ’Coast to Coast Climate Challenge’. Lemvig Kommune har projektledelsen.

Rambøll skal udarbejde idéoplæg, dispositionsforslag, skitseprojekt og finansieringsmodeller, der skal skabe et optimalt og effektivt værn mod stormflod i hele den vestlige del af Limfjorden. Rambøll udfører opgaven i samarbejde med SLA og konsulent Rasmus Johnsen. Projektet forventes at koste i størrelsesorden af 700 millioner kroner.

Anlægget består af to høfdeudvidelser ved Thyborøn Kanal, der indsnævres. Dermed reduceres indstrømning af vand ved storm fra vest og yder beskyttelse mod stormflod. Der tages hensyn til klimaændringer, besejlingsforhold, miljøforhold og vandgennemstrømning i Limfjorden.

Når opgaven er afsluttet om et års tid, vil partnerskabet bag klimatilpasningsprojektet stå med et solidt grundlag for at arbejde videre med projektets fremtidige realisering og finansiering.

En rapport tilbage fra 2012 og 2019 viser, at der er store samfundsmæssige gevinster ved at lave én fælles klimaløsning.

 

Læs rapporterne her:

Thyborøn Kanal og Vestlige Limfjord, Teknisk resumé, september 2012, Kystdirektoratet:

https://kyst.dk/media/79970/tekniskresum%C3%A9_thyboroenkanalogdenvestligelimfjord.pdf

 

Thyborøn Kanal og Vestlige Limfjord, Ikke-teknisk Resume, november 2019, Coast to Coast Climate Challenge projektet,

Rambøll:

https://www.c2ccc.eu/siteassets/c2ccc/produkter/ikke-teknisk-resume—pixi.pdf

 

For yderligere oplysninger:

Erik Flyvholm, Lemvig Kommune, telefon: 2166 2502

Lis Ravn Sørensen, projektleder, telefon: 9663 1050

Har du nogensinde set en plastikflaske flyde i vandet? Eller fundet et gammelt stykke fiskenet på stranden? Plastik i havet er et kæmpe problem – ikke kun for dyr og fisk, men også for os mennesker. Hver dag skyller der plastaffald op langs kysterne ved Nordsøen. Noget af det kommer fra både og fiskeri, noget bliver blæst ud i naturen fra skraldespande, og noget ender i åer og søer og flyder hele vejen ud i havet. Det kalder vi makroplast – store stykker plast, som man kan se med det blotte øje. I Klimatorium arbejder vi sammen med partnere fra Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig om at finde løsninger på plastproblemet. Vi vil nemlig gerne passe på havet – og sørge for, at vores strande og vandløb ikke fyldes med affald. Men hvordan fjerner man plast i naturen? Og hvordan kan vi sørge for, at det slet ikke ender der i første omgang? Det skal vi tale mere om nu – og bagefter viser vi jer rundt i Klimatorium, hvor I kan opleve, hvordan vi arbejder med at passe på naturen og finde smarte løsninger på klimaproblemer. blank