Vores tilværelse er fuld af plast – arbejde, fritid, bolig, bil, beklædning, madvarer, kosmetik mv..  I konsekvens heraf er vores miljø også blevet meget påvirket af plast. Dels den åbenlyse makroplast vi hvert år samler ind på Affaldsdagen, og dels den mikroplast der endog kan spores i isen på Antarktis.

Mikroplast er plaststykker fra 0,001 til 2 mm. Plasttyperne omfatter mindst 200 forskellige typer PP, PE, PVC mv..

Renseanlæg fanger en hel del mikroplast og de er delvis frikendt som hovedkilde til mikroplast i havmiljøet. Vores regnvandsbassiner fanger også en hel del mikroplast. I samarbejde med Mariagerfjord Vand, Hedensted Vand, Vandcenter Syd, Aalborg Universitet, Teknologisk Institut, Aage Vestergaard A/S samt DANVA deltager Lemvig Vand i et udviklingsprojekt for at kunne måle mikroplastmængderne i regnvand. Der er ikke konstateret problemer med plasten i vores miljø, men da det er overalt, mener vi, at vi allerede nu skal være på forkant og gå ind i projektet og tage emnet alvorligt.

Teknologist Institut forklarer VUDP projektet ”Valide analyser af mikroplast fra regnvandsbetingede udledninger” i videoen https://www.youtube.com/watch?v=pqCHDO9gAFU&feature=youtu.be På et senere tidspunkt vil der blive udtaget vandprøver fra Lemvig Vands regnvandsbassin på Gefionsvej, for at få indblik i hvor megen mikroplast almindeligt familieliv i et moderne villakvarter giver anledning til.

Har du nogensinde set en plastikflaske flyde i vandet? Eller fundet et gammelt stykke fiskenet på stranden? Plastik i havet er et kæmpe problem – ikke kun for dyr og fisk, men også for os mennesker. Hver dag skyller der plastaffald op langs kysterne ved Nordsøen. Noget af det kommer fra både og fiskeri, noget bliver blæst ud i naturen fra skraldespande, og noget ender i åer og søer og flyder hele vejen ud i havet. Det kalder vi makroplast – store stykker plast, som man kan se med det blotte øje. I Klimatorium arbejder vi sammen med partnere fra Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig om at finde løsninger på plastproblemet. Vi vil nemlig gerne passe på havet – og sørge for, at vores strande og vandløb ikke fyldes med affald. Men hvordan fjerner man plast i naturen? Og hvordan kan vi sørge for, at det slet ikke ender der i første omgang? Det skal vi tale mere om nu – og bagefter viser vi jer rundt i Klimatorium, hvor I kan opleve, hvordan vi arbejder med at passe på naturen og finde smarte løsninger på klimaproblemer. blank