BORGERDREVEN KLIMATILPASNING – C2C PROJEKT C18.

– Et Coast-to-Coast projekt.

Juelsminde by er truet af de seneste års klimaændringer, som har givet talrige oversvømmelser i de lavest liggende områder af byen.

Derfor er 1100 borgere, foreninger og virksomheder gået sammen om at klimasikre byen – blandt andet med en udbygning af de nuværende diger. Sammen med andre initiativer skal det sikre byen i de kommende årtier.

Der er tale om borgerdrevne processer, hvor økonomien til etablering af et nyt dige skal komme fra borgerne selv.

”Det er uhyre vigtig, at der er stor konsensus
omkring opgaverne”
Bent Almind, Borger Juelsminde

Har du nogensinde set en plastikflaske flyde i vandet? Eller fundet et gammelt stykke fiskenet på stranden? Plastik i havet er et kæmpe problem – ikke kun for dyr og fisk, men også for os mennesker. Hver dag skyller der plastaffald op langs kysterne ved Nordsøen. Noget af det kommer fra både og fiskeri, noget bliver blæst ud i naturen fra skraldespande, og noget ender i åer og søer og flyder hele vejen ud i havet. Det kalder vi makroplast – store stykker plast, som man kan se med det blotte øje. I Klimatorium arbejder vi sammen med partnere fra Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig om at finde løsninger på plastproblemet. Vi vil nemlig gerne passe på havet – og sørge for, at vores strande og vandløb ikke fyldes med affald. Men hvordan fjerner man plast i naturen? Og hvordan kan vi sørge for, at det slet ikke ender der i første omgang? Det skal vi tale mere om nu – og bagefter viser vi jer rundt i Klimatorium, hvor I kan opleve, hvordan vi arbejder med at passe på naturen og finde smarte løsninger på klimaproblemer. blank