RESUREXION

– Borgere og kommune i fælles indsats for klimatilpasning

Projekt VUDP SASLO

Klimatorium deltager i EU-projektet RESUREXION, hvor vi styrker klimatilpasning gennem borgerinddragelse og ny viden. Sammen med Lemvig Kommune bidrager vi til en fælles europæisk læringsplatform for modstandsdygtige samfund. Projektet skal gøre os bedre rustet til fremtidens ekstreme vejr og klimaforandringer.

blank

Kontaktperson
Konsulent Erik Krarup
Tlf: 29939303
Mail: erkr@klimatorium.dk


 

Om projektet

Hvordan skaber vi robuste samfund, der kan modstå fremtidens klimaudfordringer? Det spørgsmål står centralt i RESUREXION – et stort EU-projekt, hvor Klimatorium og Lemvig Kommune udvikler nye strategier for langsigtet klimatilpasning sammen med partnere fra hele Europa.

RESUREXION fokuserer på at gøre byer og lokalsamfund bedre forberedt på ekstreme vejrhændelser som oversvømmelser, storme og hedebølger. Projektet samler ni regioner fra Belgien, Finland, Holland, Portugal, Spanien, Moldova, Østrig og Danmark. Gennem interregionalt samarbejde skal partnerne udvikle og dele viden via en fælles læringsplatform, som skal støtte politisk og praktisk klimatilpasning.

Klimatoriums bidrag tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes klimahandlingsplan – og handler især om, hvordan borgerne aktivt kan inddrages i at finde og realisere løsninger. Erfaringerne fra Lemvig skal inspirere andre europæiske regioner til at arbejde tættere sammen med borgere og lokalsamfund.

Projektet løber frem til 2029 og blev officielt sat i gang ved et opstartsmøde i Holland i maj 2025. Her deltog alle partnere for at lægge grundstenen til samarbejdet og udveksle de første idéer og erfaringer.

Fakta om RESUREXION:

  • Projektperiode: 1. maj 2025 – 31. juli 2029

  • Samlet budget: 2.146.765 €

  • Antal partnere: 9

  • Deltagende lande: Danmark, Belgien, Finland, Holland, Portugal, Spanien, Moldova og Østrig

  • Danske partnere: Lemvig Kommune og Klimatorium

  • Finansiering: Interreg Europe (EU)

 

Har du nogensinde set en plastikflaske flyde i vandet? Eller fundet et gammelt stykke fiskenet på stranden? Plastik i havet er et kæmpe problem – ikke kun for dyr og fisk, men også for os mennesker. Hver dag skyller der plastaffald op langs kysterne ved Nordsøen. Noget af det kommer fra både og fiskeri, noget bliver blæst ud i naturen fra skraldespande, og noget ender i åer og søer og flyder hele vejen ud i havet. Det kalder vi makroplast – store stykker plast, som man kan se med det blotte øje. I Klimatorium arbejder vi sammen med partnere fra Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig om at finde løsninger på plastproblemet. Vi vil nemlig gerne passe på havet – og sørge for, at vores strande og vandløb ikke fyldes med affald. Men hvordan fjerner man plast i naturen? Og hvordan kan vi sørge for, at det slet ikke ender der i første omgang? Det skal vi tale mere om nu – og bagefter viser vi jer rundt i Klimatorium, hvor I kan opleve, hvordan vi arbejder med at passe på naturen og finde smarte løsninger på klimaproblemer. blank