Vandternativet

– Bæredygtige løsninger til industriens vandbehov

Projekt VUDP SASLO

Vandternativet er et udviklingsprojekt til omstilling af den danske vandforsyning til vandforbrugende industrier. Anvendelse af drikkevand skal ændres til alternative vandkilder, så de dybe grundvandslag, kan beskyttes og så industrien ikke konkurrerer med almene borgere om adgang til rent drikkevand.

Kontaktperson
Projektleder Mette Vilsbøll
Tlf: 6137 2660
Mail: mevi@lvs-as.dk


 

Om projektet

Klimaforandringer og det voksende industrielle vandforbrug sætter store krav til Danmarks vandressourcer, samtidig med at miljøfarlige stoffer udgør en trussel mod vandmiljøet. For at imødekomme disse udfordringer er Teknologisk Institut, Klimatorium, Lemvig Vand, Fors og Vestforsyning gået sammen med teknologileverandørerne Montrose Environmental Group Denmark (ECT2) og SUEZ Danmark for at udvikle og afprøve løsninger, der kan sikre industriens vandbehov gennem alternative vandkilder og effektiv håndtering af problematiske vandfraktioner.

Projektets innovation ligger i at kombinere vandforsyning og miljøbeskyttelse. Ved at udnytte terrænnært grundvand eller overfladevand til teknisk vand, løser vi ikke kun industriens behov, men tager også hånd om lokale klimaudfordringer, reducerer miljøskadelige forurenende stoffer i vandet og beskytter vores drikkevandsressourcer.

Projektet anser ressourceeffektivitet og synergier som løftestang til at facilitere skiftet væk fra udnyttelse af drikkevand i industrien. Klimaforandringer og forurening af danske vandmiljøer er forbundet med store mængder uønsket vand. Dette vand er bl.a. problematisk pga. indholdet af miljøfarlige forurenende stoffer eller fordi vandet befinder sig et sted, hvor det skaber udfordringer.

Ved at sammentænke samfundsmæssige udfordringer med vandforsyning til industrien og ved at forankre det ved forsyningerne, kan niveauet af forsyningssikkerhed, grundvandsbeskyttelse, tilstanden i danske vandmiljøer og beskyttelse af infrastruktur og bygninger forbedres.

Har du nogensinde set en plastikflaske flyde i vandet? Eller fundet et gammelt stykke fiskenet på stranden? Plastik i havet er et kæmpe problem – ikke kun for dyr og fisk, men også for os mennesker. Hver dag skyller der plastaffald op langs kysterne ved Nordsøen. Noget af det kommer fra både og fiskeri, noget bliver blæst ud i naturen fra skraldespande, og noget ender i åer og søer og flyder hele vejen ud i havet. Det kalder vi makroplast – store stykker plast, som man kan se med det blotte øje. I Klimatorium arbejder vi sammen med partnere fra Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig om at finde løsninger på plastproblemet. Vi vil nemlig gerne passe på havet – og sørge for, at vores strande og vandløb ikke fyldes med affald. Men hvordan fjerner man plast i naturen? Og hvordan kan vi sørge for, at det slet ikke ender der i første omgang? Det skal vi tale mere om nu – og bagefter viser vi jer rundt i Klimatorium, hvor I kan opleve, hvordan vi arbejder med at passe på naturen og finde smarte løsninger på klimaproblemer. blank