TREASURE
– Bekæmpelse af makroplastikforurening i vandveje

TREASURE-projektet, et EU-støttet samarbejde, har til formål at tackle den stigende udfordring med makroplastikforurening i vores vandveje og forhindre, at det når havene. Med deltagelse fra Danmark (KIMO Denmark, Lemvig Vand og Klimatorium), Frankrig, Belgien, Holland og Tyskland søger TREASURE at anvende en innovativ tilgang til at indsamle data om plastaffaldets bevægelse gennem floder, åer og fjorde.


Kontaktperson
Projektleder Isa Schipperheijn
Tlf: 61628325
Mail: isa@lvs-as.dk
Om projektet
TREASURE-projektet arbejder for at forstå, hvordan affald i vandet (særligt makroplast) bevæger sig og ophobes, og projektet vil herfra udvikle målrettede indsatser for at forhindre yderligere plastforurening i at nå havet.
Sammen med fire andre Living Labs i Nordsøregionen (Frankrig, Belgien, Holland og Tyskland) udveksles viden og resultater valideres. Klimatorium deltager i projektet sammen med Lemvig Vand for at understøtte kommunikation, uddannelsesindsatser og brugerinvolvering i Danmark i kampen mod plastikforurening.
TREASURE er et fremragende eksempel på, hvordan samarbejde på tværs af grænser og generationer kan føre til konkrete løsninger, der gør en forskel for miljøet. I projektet gennemføres virkelighedsnære eksperimenter i Lemvig og Varde Kommuner for at teste løsninger og overvåge plastikforurening.
Som en del af projektets langsigtede mål vil der blive arbejdet på at skabe et fælles EU-initiativ – en plastikpact – der kan koordinere indsatsen mod plastforurening på tværs af landegrænser. Samarbejdet mellem kommuner, NGO’er, politikere, borgere og andre aktører er her essentielt for at sikre, at vi kan håndtere plastikproblemet på en effektiv og bæredygtig måde.

Træklods-eksperimentet
En af de mest interessante komponenter i projektet set med danske briller er træklods-eksperimentet, hvor 10.000 FSC-certificerede træklodser vil blive frigivet i vandløb og fjorde i Lemvig Kommune og Varde Kommune. Disse træklodser, der er mærket med unikke QR-koder og ID-numre, fungerer som markører for plastaffald. Når klodserne driver gennem vandet, efterligner de plastaffaldets bevægelse, hvilket giver forskerne mulighed for at studere affaldets vej gennem forskellige miljøer og identificere kritiske hotspots, hvor indsatser bør fokuseres.
Udsætningen af træklodserne finder sted i to faser: første fase begyndte i november 2024, før regnsæsonen, og den anden fase finder sted i sommeren 2025. Samlet vil 10.000 træklodser blive fordelt på 24 lokationer i Lemvig og Varde kommuner. Lokale børnehaver, skoler og gymnasier deltager aktivt i projektet, både ved at være med til at udsætte træklodserne og i undervisningsworkshops, hvor de lærer om plastforurening.
En central del af TREASURE-projektet er Citizen Science, hvor borgerne opfordres til at deltage aktivt i indsamlingen af data. Alle, der finder en træklods, kan registrere den på TREASURE-platformen (www.klimatorium.dk/drifter), hvilket giver os værdifuld information om, hvordan affaldet bevæger sig gennem vandvejene. Denne dataindsamling er med til at kortlægge plastaffaldets rejse og giver forskerne indsigt i, hvor plastaffald ophobes, og hvordan det spreder sig i vores vandmiljøer.
Ved at bruge træklodser som markører for plastaffald får vi et unikt billede af, hvordan affaldet transporteres fra land til hav. Dette giver forskerne mulighed for at finde kritiske hotspots og udvikle målrettede løsninger, såsom etablering af barrierer i vandløbene eller nye teknologier til opsamling af affaldet, før det når havet.