ClimateBlue

– Skal vi åbne dørene for naturen?

Projekt VUDP SASLO

ClimateBlue er et dansk-tysk samarbejdsprojekt, der tager fat på de stigende udfordringer for kystområderne i Danmark og Tyskland som følge af højere vandstande og hyppigere ekstreme vejrhændelser. Projektet, der løber fra 2025 til 2028, ledes af SDU Climate Cluster og involverer flere kommuner og organisationer. ClimateBlue fokuserer på at udvikle konkrete løsninger, der både tager hensyn til lokale behov og fremmer samarbejde på tværs af grænserne for at tilpasse sig fremtidens klimaforandringer.

ClimateBlue

Kontaktperson
Projektchef Albert Jensen
Tlf: 40304570
Mail: Alje@lvs-as.dk


 

Om projektet

Stormfloden i oktober 2023 ramte kystområderne i Danmark og Tyskland hårdt og understregede behovet for nye strategier til at håndtere stigende vandstande og hyppigere ekstreme vejrhændelser. Ødelæggelserne synliggjorde grænserne for vores evne til at kontrollere naturens kræfter, særligt når det gælder vand, og satte spørgsmålstegn ved, hvordan vi bedst ruster samfundet til fremtidens klimaforandringer.

ClimateBlue er et nyt dansk-tysk samarbejde, der skal undersøge, hvordan vi som samfund kan tilpasse os en fremtid, hvor vand i stigende grad sætter dagsordenen for, hvordan vi bor, arbejder og lever langs kysterne. Ambitionen er at levere ny viden, konkrete værktøjer og anbefalinger til, hvordan vi skaber et fremtidssikret samfund, hvor vi lærer at leve med vandet – på naturens præmisser.

Projektet tager fat på svære spørgsmål: Skal vi fortsætte kampen for at holde vandet ude? Skal vi invitere det ind i kontrollerede rammer? Eller må vi acceptere, at vi nogle steder må trække os tilbage og give land tilbage til havet?

Ledet af SDU Climate Cluster og med deltagelse af Klimatorium, Region Syddanmark, Miljøstyrelsens Center for Klimatilpasning og flere kommuner som Guldborgsund, Middelfart og Vejle, vil projektet over de næste tre år arbejde med konkrete problemstillinger i både Danmark og Tyskland. Det tværfaglige forskerteam vil undersøge og udvikle løsninger, som kan tilpasses lokale behov og samtidig inspirere andre regioner.

Projektet, der støttes af Interreg Deutschland-Danmark og EU, løber fra 2025 til 2028 og har et samlet budget på 27 mio. kr. Deriblandt har det modtaget 17 mio. kr. i støtte fra Interreg Deutschland-Danmarks program vedrørende tilpasning til klimaforandringer. 

Har du nogensinde set en plastikflaske flyde i vandet? Eller fundet et gammelt stykke fiskenet på stranden? Plastik i havet er et kæmpe problem – ikke kun for dyr og fisk, men også for os mennesker. Hver dag skyller der plastaffald op langs kysterne ved Nordsøen. Noget af det kommer fra både og fiskeri, noget bliver blæst ud i naturen fra skraldespande, og noget ender i åer og søer og flyder hele vejen ud i havet. Det kalder vi makroplast – store stykker plast, som man kan se med det blotte øje. I Klimatorium arbejder vi sammen med partnere fra Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig om at finde løsninger på plastproblemet. Vi vil nemlig gerne passe på havet – og sørge for, at vores strande og vandløb ikke fyldes med affald. Men hvordan fjerner man plast i naturen? Og hvordan kan vi sørge for, at det slet ikke ender der i første omgang? Det skal vi tale mere om nu – og bagefter viser vi jer rundt i Klimatorium, hvor I kan opleve, hvordan vi arbejder med at passe på naturen og finde smarte løsninger på klimaproblemer. blank