Erhvervsfyrtårn for vandteknologi
– Fase 2

Klimatorium er den ene af de to platforme, som driver Erhvervsfyrtårn for Vandteknologi. Erhvervsfyrtårnets ambition er at styrke Danmarks position som global frontløber inden for bæredygtige vandteknologier. Fyrtårnet samler virksomheder, videninstitutioner, myndigheder og iværksættere for at fremme innovation og udvikling, der både løfter eksporten af danske vandløsninger og bidrager til en grønnere og mere klimaneutral vandsektor.


Projektaktiviteter i fase 2
I Erhvervsfyrtårn for vandteknologi ligger en række projektaktiviteter for Klimatorium, som beskrives her.

Kontaktperson
Projektleder Charlotte Rosenkilde Sørensen
Tlf: 51851896
Mail : chro@Klimatorium.dk
Om projektet
Erhvervsfyrtårn for vandteknologi ønsker at samle SMV’er, vandforsyninger og universiteter og bidrage til banebrydende løsninger i vandsektoren.
Ambitionerne er høje: at udvikle verdens mest bæredygtige og digitale vandforsyning, fordoble eksporten af vandteknologi til 40 milliarder DKK inden 2030, skabe flere arbejdspladser og styrke både forskning og iværksætterøkosystemet.
Samarbejdet er forankret i Region Midtjylland med Klimatorium og Water Valley Denmark som de ledende platforme. Projekterne omfatter udvikling af test- og demonstrationsfaciliteter, fremme af grøn omstilling i vandsektoren og etablering af nye digitale muligheder for datadeling og innovation.
Målet med fyrtårnet er at skabe et nyt Water Valley, der ligesom robotter, vind og medicin skal sætte Danmark på verdenskortet. Derfor valgte Erhvervsfyrtårn for vandteknologi i 2024 at lancere det nye brand Water Valley, der giver fyrtårnet en mere international profil.
Projektaktivitet 1: Problemvand
Power-to-X (PtX)-teknologier har et enormt potentiale i den grønne omstilling, hvor de omdanner overskudsenergi fra vedvarende kilder som vind og sol til brint og andre brændstoffer. Men disse processer kræver store mængder vand, hvilket kan lægge pres på lokale vandressourcer og økosystemer. Her spiller problemvand en central rolle. Problemvand bliver normalt betragtet som en belastning eller restprodukt og kommer fra al den ekstra regn vi får pga. klimaændringerne. Ved at genanvende problemvand, kan vi reducere behovet for at bruge rent drikkevand i industrielle processer som PtX.
Projektaktivitet 2: Plastikgenanvendelse i vandsektoren
I den danske vandsektor bruges der kilometervis af rør og relaterede produkter. Traditionelt fremstilles disse i ny-produceret plast, hvilket både fører til CO₂-udledning og udtømning af jordens ressourcer. For at tackle denne udfordring, har dette projekt som mål at skabe øget fokus på brugen af genanvendt plast i vandbranchen, hvilket ikke blot fremmer bæredygtighed, men også åbner op for nye forretningsmuligheder for SMV’er.
Læs mere om plastgenanvendelse her.
Projektaktivitet 3: GIS platform
Målet med dette projekt er at udvikle en integreret GIS-platform, der offentliggør data om ledningsnet og andre relevante forsyningsoplysninger. Platformen vil løbende blive opdateret med de nyeste satellitdata for at sikre præcise x, y, z-koordinater, som afspejler faktiske ændringer i terrænet. Projektet fungerer som et case-baseret innovationsforløb for SMV’er, der i tæt samarbejde med eksperter kan udvikle skræddersyede vandteknologiske løsninger. Dette åbner op for nye digitale forretningsmuligheder og innovation inden for vandteknologi.