NBRACER

– Fremtidens klimatilpasning – inspireret af naturen

Projekt VUDP SASLO

EU-finansieret projekt med fokus på, hvordan naturbaserede løsninger kan forbedre klimarobustheden i Atlanterhavs regionen. NBRACER har som mål at accelerere transformationen mod klima-resiliente regioner, der er sikre, grønne, rene og sunde ved hjælp af en innovativ og praktisk tilgang. Dette opnås ved at arbejde på tværs af sektorer og discipliner, eksperimentere og involvere lokale samfund.

blank

Kontaktperson
Projektleder Charlotte Rosenkilde Sørensen
Tlf: 51851896
Mail : chro@Klimatorium.dk


 

Om projektet
I det første år af NBRACER-projektet har Klimatorium været drivkraften bag at positionere og etablere Region Midtjylland som en europæisk frontløber inden for naturbaserede løsninger (NBS).

Naturbaserede løsninger møder stigende opmærksomhed i EU og fokuserer på at tackle samfundsudfordringer som oversvømmelser og tørke, samt regulering af vandmængder og vandkvalitet gennem metoder, der respekterer naturen. Ved naturbaserede løsninger bruger man f.eks. grus, sand, jord, beplantning som byggesten, mens man anvender den naturlige tyngdekraft i stedet for pumper til at dirigere vandet hen til det ønskede sted, hvor vandet kan blive tilbageholdt.

I partnerskab med Aalborg Universitet samt med deltagelse af partnere fra Belgien, Frankrig, Holland, Spanien og Portugal, er NBRACER-projektet fokuseret på at udvikle og demonstrere naturbaserede løsninger til at håndtere klimarelaterede vandudfordringer. Over de kommende år vil NBRACER fremme løsninger på tværs af de fem lande, der er både økonomisk bæredygtige og klimamæssigt robuste, og som kan skaleres og anvendes på tværs af europæiske regioner.

Danske indsatser
NBRACER-projektet har i en dansk kontekst haft særligt fokus på at anvende naturbaserede løsninger som et alternativ til den traditionelle grå infrastruktur i vandsektoren, som normalt benytter rør, brønde og pumpestationer. Klima-ændringer har øget presset på kloaksystemerne, der nu skal håndtere 6-10 gange mere vand, hvilket gør traditionelle grå løsninger økonomisk uholdbare. Naturbaserede løsninger tilbyder en både omkostningseffektiv og miljøvenlig metode til at regulere vandmængder og forbedre vandkvaliteten.

I samarbejde med Lemvig Vand har man i NBRACER-projektet undersøgt, hvordan naturbaserede løsninger kan håndtere spildevand som et alternativ til traditionelle renseanlæg. De første resultater viser, at løsningerne kan etableres for en tredjedel af prisen, hvilket markant reducerer omkostningerne for borgerne.

 

I maj 2024 blev en regional workshop afholdt i Klimatorium som en del af NBRACER-projektet for at engagere et bredt spektrum af aktører. Se video om workshoppen med interviews af førende eksperter på området. 

Derudover har NBRACER-projektet i Danmark haft fokus på at etablere en regional baseline for klimatilpasning. Dette har inkluderet fastlæggelse af den nuværende status for klimatilpasning i 14 kommuner langs Atlanterhavskysten, en grundig gennemgang af DK2020 klimatilpasningsplaner for at forstå kommunernes visioner og aktiviteter samt undersøgelser af demografi, arealanvendelse og ejerskab i forhold til klimafare og samfundspåvirkninger.

Deltagelse i ekskursioner, konferencer og netværksaktiviteter for kapacitetsopbygning, herunder Nordenskov, Strandparken Køge, Åben Land Conference, DANVA grundvandskonference og EURESFO i Valencia, har samtidigt været afgørende for at skabe ny viden i projektet.

Der arbejdes lige nu på at etablere et konkret pilotprojekt i Klimatorium Living Lab, hvor man vil udvikle en løsning, der kan rense fortyndet spildevand via naturen. Der samarbejdes her med Lemvig Vand, myndigheder, videnspartnere og borgere for at sikre bedste praksis.

En anden nævnværdig aktivitet, der er i gang i NBRACER, er, at der arbejdes på at etablere en baseline for klimaveje i Danmark og udarbejde en videnskabelig artikel fra Aalborg Universitet.

blank
Har du nogensinde set en plastikflaske flyde i vandet? Eller fundet et gammelt stykke fiskenet på stranden? Plastik i havet er et kæmpe problem – ikke kun for dyr og fisk, men også for os mennesker. Hver dag skyller der plastaffald op langs kysterne ved Nordsøen. Noget af det kommer fra både og fiskeri, noget bliver blæst ud i naturen fra skraldespande, og noget ender i åer og søer og flyder hele vejen ud i havet. Det kalder vi makroplast – store stykker plast, som man kan se med det blotte øje. I Klimatorium arbejder vi sammen med partnere fra Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig om at finde løsninger på plastproblemet. Vi vil nemlig gerne passe på havet – og sørge for, at vores strande og vandløb ikke fyldes med affald. Men hvordan fjerner man plast i naturen? Og hvordan kan vi sørge for, at det slet ikke ender der i første omgang? Det skal vi tale mere om nu – og bagefter viser vi jer rundt i Klimatorium, hvor I kan opleve, hvordan vi arbejder med at passe på naturen og finde smarte løsninger på klimaproblemer. blank