Den Grønne Jyllandskorridor

– 1. januar 2023 – 31. december 2025

Projekt VUDP SASLO

Grøn Jyllandskorridor er et samarbejdsprojekt mellem regioner/fylker, kommuner, havne, private virksomheder, interesseorganisationer og transportaktører fra Norge og Danmark, der arbejder for at udvikle bæredygtige transportløsninger i Jyllandskorridoren – et område med stort potentiale, da transport står for en fjerdedel af Europas samlede CO2-udledning.

blank

Kontaktperson
Projektleder Anette Colding Brun
Tlf: 51489860
Mail : anco@klimatorium.dk



Om projektet
Jyllandskorridoren er det geografiske transportnet, som forbinder Sydnorge, Vestsverige og Jylland med Centraleuropa. Transportnettet inkluderer både vej, jernbane og sø. Der fragtes hver dag store mængder gods og passagerer. Transporten skaber vækst og udvikling, men sætter også et pres på behovet for alternative løsninger, som kan sikre CO2-reduktion samt en grøn og bæredygtig fremtid. Jyllandskorridoren kan blive stedet, hvor udviklingen støttes af samarbejde, koordinering på tværs af grænser og udvikling af nye, bæredygtige løsninger.

Læs mere om projektet på https://gronnjyllandskorridor.rn.dk/

 

Bæredygtig omstilling af godstog
Klimatorium er lead på aktivitet 3.1, der fokuserer på omstillingen af godstog på Jyllands ikke-elektrificerede strækninger. Målet er at udvikle en drejebog for bæredygtig drift af godstog på disse strækninger, hvor batteridrift kan erstatte elektrificering på kortere og længere ruter. Aktiviteten skal understøtte bæredygtig udvikling af jernbanenet, selv når elektrificering ikke er muligt, ved at finde løsninger til bæredygtige drivmidler og reducere klimaaftrykket.

blank

Fremdrift i Grøn Jyllandskorridor i 2024

I 2024 blev der gennemført en analyse af godstransport i Jyllandskorridoren, som i november blev præsenteret på en velbesøgt konference i Odder. Rapporten, baseret på interviews med havnene i Thyborøn, Aalborg, Frederikshavn og Hirtshals samt jernbaneoperatørerne DB Cargo, Midtjyske Jernbaner og Nordjyske Jernbaner, indeholder konkrete cases og dokumenterer, at godstransport med jernbane kun udleder 20-25% af den CO2, som tilsvarende vejtransport gør. Rapporten danner grundlaget for det videre arbejde i 2025 med at sikre politisk opbakning til nødvendige forbedringer og rammevilkår for en grønnere transport i korridoren.

Sideløbende tog Grøn Jyllandskorridor-projektet flere konkrete skridt mod en grønnere transportvej. DB Cargo Scandinavia annoncerede i maj en ny godstogsforbindelse til Hirtshals, og et testtog viste, at jernbanetransport gennem Jylland er både mulig og bæredygtig. Derudover analyserede projektet potentialet for at etablere hydrogeninfrastruktur og bæredygtige drivmidler til tung transport – et vigtigt skridt i retning af CO2-neutral godstransport.

Projektet har også arbejdet med benchmarking af transportformer og identificeret flaskehalse i jernbanenettet. Dette har resulteret i en handlingsplan, der peger på de mest presserende udfordringer, som skal løses for at skabe en mere effektiv godstransport i Jyllandskorridoren.

I april 2024 samledes danske og norske partnere i Frederikshavn for at styrke samarbejdet og drøfte korridorens fremtid. Her blev korridorens fordele i forhold til transporttid og CO2-reduktion præsenteret, og mulighederne for at flytte mere gods fra vej til bane og søfart – særligt med fokus på det sydlige Norge som vækstområde – blev diskuteret.

Året blev afrundet med konferencen i Odder den 13. november, hvor fokus var på grøn tung transport. Volvo delte erfaringer med el-lastbiler, Vejdirektoratet fremlagde implementeringen af AFIR (Alternative Fuels Infrastructure Regulation) med fokus på el og hydrogen, og Rambøll præsenterede analyser om gods på jernbane og etablering af bæredygtige transporthubs. Dagen sluttede med en international debat om elektrificering af lastbiltransport med deltagelse af politikere fra både Danmark og Norge.

Samlet set har 2024 markeret et år med markante fremskridt for Grøn Jyllandskorridor, og projektet står nu stærkt rustet til det videre arbejde med at udvikle en grøn transportvej, der binder Jylland tættere sammen med Norge og resten af Europa.

 
Har du nogensinde set en plastikflaske flyde i vandet? Eller fundet et gammelt stykke fiskenet på stranden? Plastik i havet er et kæmpe problem – ikke kun for dyr og fisk, men også for os mennesker. Hver dag skyller der plastaffald op langs kysterne ved Nordsøen. Noget af det kommer fra både og fiskeri, noget bliver blæst ud i naturen fra skraldespande, og noget ender i åer og søer og flyder hele vejen ud i havet. Det kalder vi makroplast – store stykker plast, som man kan se med det blotte øje. I Klimatorium arbejder vi sammen med partnere fra Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig om at finde løsninger på plastproblemet. Vi vil nemlig gerne passe på havet – og sørge for, at vores strande og vandløb ikke fyldes med affald. Men hvordan fjerner man plast i naturen? Og hvordan kan vi sørge for, at det slet ikke ender der i første omgang? Det skal vi tale mere om nu – og bagefter viser vi jer rundt i Klimatorium, hvor I kan opleve, hvordan vi arbejder med at passe på naturen og finde smarte løsninger på klimaproblemer. blank