Tilmeld dig DMI’s 150 års jubilæum i Klimatorium

Onsdag d. 14. september 2022 fejrer Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, deres 150 års-jubilæum i Klimatorium i Lemvig og inviterer til en spændende klimaaften med oplæg og samtaler om alt fra globale klimaforandringer til lokale konsekvenser. Arrangementet er gratis og åben for alle.

Om DMI’s 150-års jubilæum

Til klimaaftenen vil eksperter fortælle om de seneste års voldsomme vejrbegivenheder rundt om i verden, og der trækkes en tråd fra de globale klimaforandringer til de lokale konsekvenser i Lemvig og omegn.

Klimaaftenen byder med andre ord på en fortælling om den verden, vores børn og børnebørn arver, hvor DMI’s fremtidsscenarier er et fundament i klimatilpasningen – en verden, hvor morgendagens vejrudsigter vil være mindst lige så relevante for store og små, ligesom i dag.

Aftenen vil blive modereret af Jesper Theilgaard, Klimaformidling.dk

Der vil blive serveret en sandwich og drikkelse i løbet af aftenen.

 

Program – 14. september

17.00 Velkomst v. Klimatorium – Bent Graversen, Formand for udvalget for regional udvikling, Region Midt
17.05 Kort fortælling om baggrunden for aftenen – Jesper Theilgaard
17.10 Status på det globale klima – Adrian Lema, afdelingschef på DMI, Nationalt Center for Klimaforskning.
17.25 Samtale mellem professor Eigil Kaas, DMI og Jesper Theilgaard om fysikken bag klimaforandringerne.
17.45 Oplæg om Danmarks kommende klima – Rasmus Anker Pedersen, leder af Rigsfællesskabets Klima ved Nationalt Center for Klimaforskning
18.00 Limfjorden og kystbyerne i et varmere klima – [TBD, Ida Ringgaard, oceanograf og klimaforsker, DMI]
18.15 Klimatilpasning i Lemvig Kommune – Claus Borg Direktør for Teknik & Miljø i Lemvig Kommune
18.35 – 18.50 Pause
18.40 – 20.00 Spørgsmål og debat med publikum

 

Har du nogensinde set en plastikflaske flyde i vandet? Eller fundet et gammelt stykke fiskenet på stranden? Plastik i havet er et kæmpe problem – ikke kun for dyr og fisk, men også for os mennesker. Hver dag skyller der plastaffald op langs kysterne ved Nordsøen. Noget af det kommer fra både og fiskeri, noget bliver blæst ud i naturen fra skraldespande, og noget ender i åer og søer og flyder hele vejen ud i havet. Det kalder vi makroplast – store stykker plast, som man kan se med det blotte øje. I Klimatorium arbejder vi sammen med partnere fra Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig om at finde løsninger på plastproblemet. Vi vil nemlig gerne passe på havet – og sørge for, at vores strande og vandløb ikke fyldes med affald. Men hvordan fjerner man plast i naturen? Og hvordan kan vi sørge for, at det slet ikke ender der i første omgang? Det skal vi tale mere om nu – og bagefter viser vi jer rundt i Klimatorium, hvor I kan opleve, hvordan vi arbejder med at passe på naturen og finde smarte løsninger på klimaproblemer. blank