Circular Pipes

– Genanvendelse af plast i spildevandsrør og brønde

Projekt VUDP SASLO

Projektet “Circular Pipes” arbejder på at fremme brugen af genanvendt plast i spildevandsrør for at støtte en klimaneutral vandsektor inden 2030. Gennem samarbejde mellem forsyningsselskaber, plastproducenter og teknologiske eksperter skabes dokumentation for plastaffalds anvendelse i holdbare rør, der opfylder europæiske standarder. Resultaterne vil danne grundlag for at åbne op for brugen af genanvendt plast i rørproduktion under den nordiske certificering, Nordic Poly Mark. 

Circular Pipes

Kontaktperson
Projektleder Mette Vilsbøll
Tlf: 61372660
Mail: mevi@lvs-as.dk


 

Om projektet

Projektet ”Circular Pipes” sigter mod at etablere dokumentationsgrundlag for plastrørsystemer (rør og brønde) i forskellige genanvendte plasttyper, baseret på flere standarder, i tæt branche-samarbejde. Resultaterne skal indgå i den nordiske certificeringsordning Nordic Poly Mark for at vurdere mulighederne for at åbne for brugen af genanvendt plast i rør.

Samarbejdspartnerne i projektet er Lemvig Vand A/S, Novafos A/S, KLAR Forsyning A/S, Skanderborg Forsyning A/S, Svendborg Spildevand A/S, NPG Danmark (Plastindustriens Rørsektion), Plastix A/S, Aage Vestergaard Larsen A/S, Klimatorium og Teknologisk Institut.

Projektet viser, at plastaffald fra maritime industrier og husholdninger kan anvendes til at producere plastblandinger til rør, der lever op til kravene om kvalitet og levetid. Dette kræver samarbejde på tværs af værdikæden mellem forsyninger, genanvendelsesproducenter, rørproducenter og GTS (Godkendt Teknologisk Serviceinstitut).

Resultater

I projektet blev tre rørtyper og en brønd i de mest anvendte plasttyper udvalgt og testet. Testprogrammet undersøgte andelen af genanvendt plast, der blev blandet med jomfruelig plast, samt mekanisk styrke, revnedannelser og levetid, alt sammen i overensstemmelse med europæiske standarder.

Rør og brønde blev installeret hos tre forskellige forsyninger. Entreprenørerne var positive i forhold til at arbejde med produkter i genanvendt plast. Der blev gennemført TV-inspektion ved installationen.

For at bane vejen for at bruge genanvendt plast i rør skal det medtages i forsyningernes udbud. Udfordringer og dilemmaer for forsyningerne er beskrevet i slutrapport til projektet.

Beregninger viser, at de producerede rør og brønde vil reducere CO2-udledningen med 30-50%.

Baseret på testresultaterne og erfaringerne med installation af produkterne anbefaler projektet, at Nordic Poly Mark åbner for brug af genanvendt materiale i overensstemmelse med gældende EN-standarder.

Se video med klimaformidler Lasse Winther og projektleder Mette Vilsbøll, der forklarer hvilke løsninger vi har opnået med Circular Pipes-projektet og hvorfor det er tid til at gentænke måden vi anvender plast i vandsektoren, så vi reducerer CO2-udledningen fra plastmaterialer.

Har du nogensinde set en plastikflaske flyde i vandet? Eller fundet et gammelt stykke fiskenet på stranden? Plastik i havet er et kæmpe problem – ikke kun for dyr og fisk, men også for os mennesker. Hver dag skyller der plastaffald op langs kysterne ved Nordsøen. Noget af det kommer fra både og fiskeri, noget bliver blæst ud i naturen fra skraldespande, og noget ender i åer og søer og flyder hele vejen ud i havet. Det kalder vi makroplast – store stykker plast, som man kan se med det blotte øje. I Klimatorium arbejder vi sammen med partnere fra Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig om at finde løsninger på plastproblemet. Vi vil nemlig gerne passe på havet – og sørge for, at vores strande og vandløb ikke fyldes med affald. Men hvordan fjerner man plast i naturen? Og hvordan kan vi sørge for, at det slet ikke ender der i første omgang? Det skal vi tale mere om nu – og bagefter viser vi jer rundt i Klimatorium, hvor I kan opleve, hvordan vi arbejder med at passe på naturen og finde smarte løsninger på klimaproblemer. blank