Holdspil med motion og klimaviden!

Lån i Klimatoriet:

5 kegler,1 boldtræ, 1 ”hul-bold”, 1 stoppeur, 1 sæt regler

20 klimaspørgsmål (i flere kategorier – f.eks. 1.-3. klasse, 4.-6. klasse, 7.-9. klasse)

 

4 kegler placeres i et kvadrat. Den femte kegle placeres ved opgiverpladsen, som ligger mellem to af de andre kegler. Banen skal placeres hegn-mod-hegn (så bolde man slår ud, fanges af hegnet – og bolde man kaster ind til boldholderen også fanges af hegnet)

 

Gruppen deles i to lige store hold. Det ene hold er udehold, og de placerer sig spredt på banen. Det andet hold er indehold, og de stiller sig i en kø bag opgiverpladsen.

 

Ud over to lige store hold, skal der være en boldkaster (læreren), som også er dommer og pointæller.

 

Det aftales inden start, hvor lang tid hvert hold er inde af gangen og hvor mange gange man skal være inde. F.eks. 5 minutter inde – hvert hold 3 gange. Det giver et spil på en halv time.

 

Første spiller fra indeholdet får et spørgsmål af læreren. Spilleren svarer så hurtigt som muligt på spørgsmålet. Ingen andre fra holdet må hjælpe med at svare.

 

Hvis spilleren svarer rigtigt, får spilleren et slag med boldtræet. Læreren kaster bolden op til spilleren. Rammer spilleren ikke bolden, prøver man igen. Man har tre forsøg.

 

I tilfælde af mangel på/forkert svar, går spilleren til første kegle, uden at spilleren får lov til at slå til bolden.

 

Hver gang, en spiller slår til bolden, kan spilleren – og de spillere der står ved kegler –  løbe fra kegle til kegle.

 

Når bolden er ude på banen, skal udeholdet få den tilbage til læreren ved opgiverpladsen så hurtigt som muligt.

 

Når læreren har bolden og står ved opgiverpladsen, siger han/hun STOP.

 

De spillere der befinder sig mellem to kegler, når læreren siger STOP, er døde og skal gå bag i køen, uden at indeholdet får et point.

 

Hvis en spiller har løbet hele banen rundt uden at dø, får indeholdet 1 point.

 

Hvis bolden skydes ud af banen, er både dem der løber og den spiller, der skød, døde, og skal gå bag i køen uden point.

 

Holdene bytter position efter tid. Begge hold skal være inde og ude lige mange gange.

 

Boldtælleren tæller pointene op og det hold med flest point har vundet spillet.

Billedtekst: Multibanen – til bl.a. Klima Rundbold – tager form på pladsen mellem klimatorium og skatebanen.

 

 

Har du nogensinde set en plastikflaske flyde i vandet? Eller fundet et gammelt stykke fiskenet på stranden? Plastik i havet er et kæmpe problem – ikke kun for dyr og fisk, men også for os mennesker. Hver dag skyller der plastaffald op langs kysterne ved Nordsøen. Noget af det kommer fra både og fiskeri, noget bliver blæst ud i naturen fra skraldespande, og noget ender i åer og søer og flyder hele vejen ud i havet. Det kalder vi makroplast – store stykker plast, som man kan se med det blotte øje. I Klimatorium arbejder vi sammen med partnere fra Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig om at finde løsninger på plastproblemet. Vi vil nemlig gerne passe på havet – og sørge for, at vores strande og vandløb ikke fyldes med affald. Men hvordan fjerner man plast i naturen? Og hvordan kan vi sørge for, at det slet ikke ender der i første omgang? Det skal vi tale mere om nu – og bagefter viser vi jer rundt i Klimatorium, hvor I kan opleve, hvordan vi arbejder med at passe på naturen og finde smarte løsninger på klimaproblemer. blank