1,95 m over normal vandstand i Lemvig. Januar 2015

(stil dig ved søjlen og fornem vandstanden, mens du kigger ud over fjorden)

 

Stormen Egon ramte det nordvestlige Europa den 10. januar 2015. Den ramte den nordvestlige del af Jylland kl. 11,50 og fortsatte ind over landet.

Vandstanden i Limfjorden steg meget voldsomt, da stormen kom fra vest og pressede store mængder vand ind i fjorden. 142 beboere i Lemvig blev evakueret, da vandstanden i Limfjorden steg til næsten to meter over normal vandstand, og der var vand i gaderne i byen. Da vandstanden var på sit højeste lidt over middagstid den 11. januar, var den 195 over normal vandstand, hvilket var en såkaldt 100-års hændelse.

Da stormen begyndte at tage af, tog flere ud for at se skadernes omfang på havneområderne langs Limfjorden. Politiet bad dog borgerne om at holde sig væk, så beredskabet kunne få plads til at pumpe vandet væk.

 

Har du nogensinde set en plastikflaske flyde i vandet? Eller fundet et gammelt stykke fiskenet på stranden? Plastik i havet er et kæmpe problem – ikke kun for dyr og fisk, men også for os mennesker. Hver dag skyller der plastaffald op langs kysterne ved Nordsøen. Noget af det kommer fra både og fiskeri, noget bliver blæst ud i naturen fra skraldespande, og noget ender i åer og søer og flyder hele vejen ud i havet. Det kalder vi makroplast – store stykker plast, som man kan se med det blotte øje. I Klimatorium arbejder vi sammen med partnere fra Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig om at finde løsninger på plastproblemet. Vi vil nemlig gerne passe på havet – og sørge for, at vores strande og vandløb ikke fyldes med affald. Men hvordan fjerner man plast i naturen? Og hvordan kan vi sørge for, at det slet ikke ender der i første omgang? Det skal vi tale mere om nu – og bagefter viser vi jer rundt i Klimatorium, hvor I kan opleve, hvordan vi arbejder med at passe på naturen og finde smarte løsninger på klimaproblemer. blank