Danske 6. klasseelever var samlet i Klimatorium til et historisk øjeblik, hvor Danmarks første mini-COP blev afholdt.
Eventet var arrangeret af Red Barnet som en del af deres globale ‘Generation Hope’-kampagne og gav skoleeleverne mulighed for at bringe deres stemmer og idéer direkte ind i de internationale klimaforhandlinger, der skal finde sted ved COP29 i Baku, Azerbaijan, i november 2024.
Fra Lemvig til Baku
Det var 40 elever fra 6. klasse på Christinelystskolen i Lemvig, der fik mulighed for at repræsentere danske børns stemmer.
”Vi synes, det var oplagt at afholde Red Barnets mini-COP i Lemvig, da klimaforandringerne i særlig høj grad mærkes her ved Danmarks rå vestkyst,” fortæller Katrine Broch Hansen fra Red Barnet.
Arrangementet foregik onsdag d. 9. november. Dagen igennem stod på workshops, hvor eleverne skulle snakke og reflektere over klima og bæredygtighed.
”Det handler alt sammen om jer i dag. Det er ikke os voksne, der skal snakke en masse. Vi skal godt nok sige lidt til jer, men det bliver rigtig meget jer, der får gulvet. Og det er os, der skal lytte hele dagen og være opmærksomme på, hvad I siger til os,” sagde Katrine Broch Hansen i dagens åbningstale.
Dagens refleksioner blev ved dagens afslutning samlet i nogle statements fra børnene. Statements som Red Barnet sørger for at bringe direkte med til Baku af Danmarks FN’s ungdomsdelegater Sigurd Seindal Krabbe og Lise Coermann Nygaard til november.
Et af dagens stærke statements kom fra Storm, Clare, Andreas og Maja. De skriver:
”Kære voksne, I ved ikke, hvad I gør ved børns fremtid! Det går ikke hurtigt nok! I gør sådan at børn får ondt i maven, fordi vi er bange og kede af det! Vi drømmer om en fremtid hvor dyrene har det godt og vi arbejder sammen. Hjælp os med at bevare verden!”
Et andet stærkt budskab fra dagen efterlyste mere handlingskraft fra de voksne: ”Hvis I kunne under corona, så kan I også nu.”
Fra bekymring til handling
Begivenheden i Lemvig var ikke kun en mulighed for at lade børns stemmer blive hørt i den globale klimadebat, men også et vigtigt led i at mindske klimaangst blandt børn og unge ved at vise dem, at deres indsats kan gøre en forskel.
”Handlekompetence er det bedste greb til at omsætte bekymring til håb,” fortæller Red Barnets Morten Sparvath. ”For at omvende børns bekymring til håb er det derfor afgørende, at vi inddrager dem i klimadebatten og giver dem mulighed for at handle. Desuden har børn og unge en kæmpe kapacitet til at finde unikke løsninger, der kan reducere klimaforandringerne og sikre tilpasningsløsninger, der er relevante for dem.”
Klimatoriums direktør Lars Holmegaard er enig: ”Ofte kan børn se noget, som vi ikke kan. Vi bliver nødt til at have dem med, når vi udvikler klimaløsninger, fordi det er deres fremtid, det handler om. Det er ikke bare godt at have dem med i klimadebatten; det er fuldstændig essentielt, at de bliver inddraget, og at vi lytter til dem.”
Fakta
Om ‘Generation Hope’-kampagnen
Red Barnets ‘Generation Hope’-kampagne har som mål at sikre, at børn og unges stemmer bliver hørt i de globale klimaforhandlinger. Klimaforandringerne har en enorm indflydelse på millioner af børn verden over, og gennem Generation Hope giver Red Barnet børn mulighed for at dele deres oplevelser og råbe verdens ledere op til handling.
Om mini-COP
Mini-COP fandt sted onsdag d. 9. oktober i Klimatorium. Mini-COP’en en vigtig milepæl for Danmark, der viser vejen for, hvordan børns stemmer kan blive en del af den globale klimadebat. Det er en dag, hvor børnene ikke blot får lov at tale, men hvor voksne aktivt lytter og tager deres budskaber med videre til de store internationale scener.