Den 7. november 2024 iværksættes en ambitiøs træbrikskampagne som sætter fokus på plastforureningen i vores havmiljø. Træbrikskampagnen er en det af det internationale TREASURE-projekt; et EU-samarbejde mellem Danmark, Frankrig, Belgien, Holland og Tyskland som har til formål at kortlægge plastforurening i vandløb og forhindre udstrømning til Nordsøen. Kampagnen omfatter udsætning af 10.000 træklodser som markører for affaldets bevægelse fra flod til hav. Udsætningen starter med en officiel ceremoni, hvor 500 træklodser udsættes ved åledningen i Lemvig havn under Klimatoriums årlige ungeklimamøde ’Global Youth Climate Summit’.

Udsætningen foregår kl. 10.45-11.45, og den første træbrik kastes i vandet af ESA Astronaut Andreas Mogensen, årets hovedtaler på ’Global Youth Climate Summit’. Desuden deltager de ca. 200 gymnasieelever som deltager fysisk til årets ungeklimamøde aktivt i udsætningen, foruden ca. 300 lokale folkeskoleelever.

Viden om plastiks vandring gennem vores vandmiljø

Hver træklods er 9,5×9,5 cm og er foruden et unikt nummer på hver træklods brændemærket med følgende udsagn:

Hi! I am a drifter designed to track the paths of plastic litter from land to sea. Please report my number and where you found me at www.klimatorium.dk/drifter.

Opfordringen til at indregistrere træbrikkerne, vil forhåbentlig indsamle rig viden om træbrikkerne – og dermed plastiks – vandring gennem vores vandmiljø, så vi ved hvor der bedst kan sættes ind for at stoppe makroplastik før det ender i havet. I Tyskland, som allerede har gennemført træbrikskampagnen, er 60% af alle træbrikker blevet indregistreret.

Udsætningen af træbrikkerne foregår i 2 faser: første fase mellem d. 7.-14. november, før regnsæsonen sætter ind, og anden fase i sommeren 2025. Der bliver udsat 10.000 træbrikker i alt, fordelt på 24 lokationer i Lemvig og Varde kommune.

Flere af udsætningerne foregår i fællesskab med elever fra lokale skoler og gymnasier. Forbundet med aktiviteterne afholdes der undervisning om plast i miljøet.

Borgerinddragelse: Sammen tager vi kampen op mod plastforurening

Borgerinddragelse er en central del af TREASURE-projektet, hvor lokale borgere opfordres til aktivt at deltage i både udsætning, dataindsamling og oprydning. Oplysning om plastforurening fylder ligeledes meget i projektet.

Om dette udtaler Isa Schipperheijn, projektleder: “Borgernes engagement er afgørende. Når vi skaber bevidsthed om plastforurening, kan det føre til positive adfærdsændringer og endda påvirke lovgivningen. Der findes mange planer for håndtering af plastaffald, men ressourcerne er ofte begrænsede, så vi har brug for en fælles indsats. Emnet er både konkret og nærværende, hvilket gør det perfekt til undervisningen i skolerne. Jo flere der undgår at smide affald i naturen og hjælper med at samle op, jo mindre ender i havene”.

Gennem TREASURE-projektet vil der blive afholdt workshops og aktiviteter, der inspirerer til handling og fremmer en aktiv deltagelse i løsningen af plastproblematikken. ”Ved at arbejde sammen kan vi skabe en markant forskel for vores miljø og sikre, at vores hav og vandløb forbliver rene og sunde for kommende generationer”, afslutter Isa.

Invitation til info-aften
Interesserede skal være meget velkomne til at deltage i en info-aften den 31. oktober kl. 16.30-17.30 i Klimatorium, Lemvig. Her vil projektet blive præsenteret, og der vil være mulighed for at stille spørgsmål.

Vi ser frem til at følge træklodsernes rejse gennem vores vandløb. Alle med interesse for projektet kan følge med på klimatorium.dk/drifter, hvor der findes et kort over registrerede klodser og deres bevægelser.

Med denne kampagne vil vi gøre en positiv forskel for vores havmiljø – og det kan ikke gøres uden jer!

Fakta

Om TREASURE

EU-projektet TREASURE blev iværksat i 2023, med det formål at reducere udledningen af makroplastik til Nordsøen. Alle EU-lande omkring Nordsøen er involveret, og indgår i et tæt samarbejde omkring projektet. I hvert land er der blevet etableret et Living Lab som skal udvikle og teste løsninger. Målet er at etablere en fælles EU plastik pact inden udgangen af 2026.

Det danske Living Lab består af Lemvig og Varde kommune, med Klimatorium, Lemvig Vand og KIMO Danmark som projektansvarlige. Vestkystens vandløb kalder vi det.

Om udsætningen d. 7. november

7. november: Stor officiel udsætning ved Lemvig Havnkl. 10.45.00-11.45. 500 klodser med numrene 00001-00500 udsættes ved åledningen som del af Global Youth Summit. Udsætningen starter ud med en fortælling om TREASURE i børnehøjde kl. 10.45.

Alle er velkomne til at komme forbi og høre om projektet, se ESA astronaut Andreas Mogensen og overvære udsætningen.

Deltagere: ESA astronaut Andreas Mogensen, Lemvigs borgmester Erik Flyvholm, direktør for Klimatorium Lars Holmegaard, 200 gymnasieelever (fra Global Youth Summit), 300 folkeskoleelever fra lokale skoler.

Aktiviteter: Efter udsætningen afholdes en workshop om plastaffald i miljøet for en gruppe gymnasieelever.

Om øvrige udsætninger

Udsætningstidsplan:

  1. Lemvig Kommune – 7.-12. november
    • 31. oktoberInfo-aften kl. 16.30-17.30 i Klimatorium for alle interesserede, hvor projektet præsenteres, og der er mulighed for spørgsmål.
    • 7. november: Stor officiel udsætning ved Lemvig Havn kl. 11.00-11.45. 500 klodser med numrene 00001-00500 udsættes ved åledningen som del af Global Youth Summit.
    • 8. november: Udsætning af 200 klodser på hver af de følgende tre lokationer:
      • Strande, ved udløbet af Ferring Sø
      • Ved Veserne, udløb til Limfjorden
      • Hornsø, gangbro mellem Ærenspris-Vinkelhagevej
      • Sammen med elever fra Tangen Skole i aldersgrupperne indskoling, mellemtrin og udskoling. Der afholdes undervisning om plast i miljøet forbundet med aktiviteterne.
    • 11.-12. november: Øvrige lokationer i Lemvig dækkes af Lemvig Vand, der udsætter resten af klodserne.
  2. Varde Kommune – 12.-14. november
    • 12. november: Udsætning af klodser ved Ho Bugt, ifølge vedhæftet skema.
    • 13. november200 klodser udsættes i Varde by sammen med to folkeskoleklasser fra Frelloskolen. Der vil være undervisning om plastforurening på skolen ugen inden, den 6. november.
    • 14. november: Øvrige udsætninger langs Varde Å ifølge tidsplanen.

Borgerinvolvering:
Workshops og undervisningsforløb i samarbejde med lokale skoler om plastforurening, samt deltagelse af forskere og partnere, der bidrager med ekspertise til både dataindsamling og formidling af resultaterne.

Næste fase:
Sommer 2025 med fortsat borgerinvolvering og opsamling af klodser via kortlægning. Dette vil give indsigt i, hvordan plast flyder gennem vores vandsystemer, og hvor der bedst kan sættes ind for at stoppe det.

Har du nogensinde set en plastikflaske flyde i vandet? Eller fundet et gammelt stykke fiskenet på stranden? Plastik i havet er et kæmpe problem – ikke kun for dyr og fisk, men også for os mennesker. Hver dag skyller der plastaffald op langs kysterne ved Nordsøen. Noget af det kommer fra både og fiskeri, noget bliver blæst ud i naturen fra skraldespande, og noget ender i åer og søer og flyder hele vejen ud i havet. Det kalder vi makroplast – store stykker plast, som man kan se med det blotte øje. I Klimatorium arbejder vi sammen med partnere fra Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig om at finde løsninger på plastproblemet. Vi vil nemlig gerne passe på havet – og sørge for, at vores strande og vandløb ikke fyldes med affald. Men hvordan fjerner man plast i naturen? Og hvordan kan vi sørge for, at det slet ikke ender der i første omgang? Det skal vi tale mere om nu – og bagefter viser vi jer rundt i Klimatorium, hvor I kan opleve, hvordan vi arbejder med at passe på naturen og finde smarte løsninger på klimaproblemer. blank