Rådgivningsvirksomheden NIRAS fortsætter det tætte samarbejde og bliver nu også en del af Klimatorium

 

Rådgivningsvirksomheden NIRAS har været med fra de første tanker blev udtænkt om Klimatorium, og derfor var det oplagt at fortsætte samarbejdet i Klimatorium. Tom Heron, direktør for Vand og Miljø i NIRAS, fortæller:

”De klimamæssige udfordringer kræver, at vi samarbejder på tværs af fag, interesser og landegrænser for at finde de bedste løsninger. Og det er netop ånden i Klimatorium, som er en unik platform for samarbejde og synergi. Som en del af Klimatorium kan vi bidrage til at udvikle fremtidens klimaløsninger, og derfor er det interessant for os at være med.”

Siden 2015 har NIRAS været med til at konceptudvikle Klimatorium, hvor iværksætterkulturen og evnen til at tage klimaudfordringer op og vende dem til udvikling bliver Klimatoriums DNA.

”Noget af det, de kan i Klimatorium, er at arbejde ud fra en Quadruple Helix tilgang, hvor civilsamfundet spiller en særlig rolle i udviklingsprojekterne. Eksempler er en klimalinje i gymnasiet og lokale kræfter, der bidrager direkte i projekterne”, fortæller Anja Wejs, rådgiver i NIRAS.

NIRAS arbejder på et af Klimatoriums kerneinnovationsprojekter – ’Geofysik i filtre’. Projektet søger at finde det mest optimale tidspunkt at rense sandfiltre på i forbindelse med drikkevandsrensning. Dermed spares store mængder vand og indirekte energi og CO2. Projektet er støttet af VUDP – Vandsektorens Udviklings- og Demonstrationsprogram.

Foto: Tom Heron, direktør for Vand og Miljø i Niras -medlemmer af Klimatorium.

Har du nogensinde set en plastikflaske flyde i vandet? Eller fundet et gammelt stykke fiskenet på stranden? Plastik i havet er et kæmpe problem – ikke kun for dyr og fisk, men også for os mennesker. Hver dag skyller der plastaffald op langs kysterne ved Nordsøen. Noget af det kommer fra både og fiskeri, noget bliver blæst ud i naturen fra skraldespande, og noget ender i åer og søer og flyder hele vejen ud i havet. Det kalder vi makroplast – store stykker plast, som man kan se med det blotte øje. I Klimatorium arbejder vi sammen med partnere fra Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig om at finde løsninger på plastproblemet. Vi vil nemlig gerne passe på havet – og sørge for, at vores strande og vandløb ikke fyldes med affald. Men hvordan fjerner man plast i naturen? Og hvordan kan vi sørge for, at det slet ikke ender der i første omgang? Det skal vi tale mere om nu – og bagefter viser vi jer rundt i Klimatorium, hvor I kan opleve, hvordan vi arbejder med at passe på naturen og finde smarte løsninger på klimaproblemer. blank