Quadruple Helix

“Kva-Dråble-heliks” – ordet er svært at sige, og hvad er det lige det betyder?

Måske snubler du over ordet. Det er svært at sige – og hvad er det – og hvordan skaber det værdi?

Det er et udtryk for samarbejde mellem det offentlige, private virksomheder, uddannelsesinstitutioner og civilsamfundet.

Et samarbejde, der definerer udfordringer og finder løsninger. Man sørger for, at alle bliver hørt og inddraget – netop den organisationsmodel, som Klimatorium arbejder efter.

Et godt eksempel på et sådan samarbejde, er projektet med satellitreflektorer produceret i Lemvig Kommune:

Lemvig Vand & Spildevand A/S (LVS) er en offentligt ejet virksomhed. Her oplever man, at der sker brud på drikkevands- og spildevands-ledninger pga. sætninger efter en årrække i jorden. Det er tids- og ressourcekrævende at lokalisere bruddene, og den nye teknik vil med meget større præcision lokalisere sætningerne.

  • Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering (det offentlige) stiller frie satellitdata og beregninger til rådighed.
  • Kystdirektoratet, DTU Space og National Space Institute (uddannelsesinstitution) bidrager med den nyeste viden.
  • Geopartner Inspections og Kynde & Toft (private virksomheder) producerer reflektorer, som opsamler satellitdata og lokaliserer sætningerne med stor præcision.
  • Det skaber arbejdspladser og eksport, gør LVS’ drift billigere og forlænger rørenes levetid (til glæde for civilsamfundet

Har du nogensinde set en plastikflaske flyde i vandet? Eller fundet et gammelt stykke fiskenet på stranden? Plastik i havet er et kæmpe problem – ikke kun for dyr og fisk, men også for os mennesker. Hver dag skyller der plastaffald op langs kysterne ved Nordsøen. Noget af det kommer fra både og fiskeri, noget bliver blæst ud i naturen fra skraldespande, og noget ender i åer og søer og flyder hele vejen ud i havet. Det kalder vi makroplast – store stykker plast, som man kan se med det blotte øje. I Klimatorium arbejder vi sammen med partnere fra Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig om at finde løsninger på plastproblemet. Vi vil nemlig gerne passe på havet – og sørge for, at vores strande og vandløb ikke fyldes med affald. Men hvordan fjerner man plast i naturen? Og hvordan kan vi sørge for, at det slet ikke ender der i første omgang? Det skal vi tale mere om nu – og bagefter viser vi jer rundt i Klimatorium, hvor I kan opleve, hvordan vi arbejder med at passe på naturen og finde smarte løsninger på klimaproblemer. blank