Fem klimaløsninger har modtaget priser ved Børnenes Klimamøde, på Klimatorium i Lemvig
Runde pizzabakker, et fælles tøjbibliotek, en app med klimapoint, en avanceret genbrugsbutik og en vej med opladning til biler. Ud over at være udtænkt af børn fra 4. og 5. klasse, har de fem idéer nu også det til fælles, at de kan kalde sig årets bedste klimaløsninger. I hvert fald, hvis man spørger juryen ved Børnenes Klimamøde.
Ca. 3.000 børn var forventet at deltage – fysisk og online – da de fem priser blev uddelt på Børnenes Klimamøde 2022, men over 10.000 endte med at være med!
Børnenes Klimamøde er arrangeret af Klimatorium og afholdt fredag den 19. august. Juryen består af eksperter indenfor klima og klimatilpasning; heriblandt Klimaformidler Nina Bendixen. I år har Børnenes Klimamøde særligt haft fokus på, hvordan man kan handle sig ud af sin angst for klimaet ved at tænke i konkrete løsninger og idéer frem for konsekvenser.
”Det er fantastisk vigtigt, at vi får alle de her nye ideer fra eleverne, for vi har brug for at gøre noget nyt. Så der er simpelthen brug for nogle nye ideer, og børn, de kan altså tænke anderledes og finde på noget helt andet, end voksne kan,” lyder det fra Lars Nørgaard Holmegård, Direktør for Klimatorium.
Fra klimaangst til klimahandling på skoleskemaet
De mange idéer fra Børnenes Klimamøde tog form allerede i foråret, hvor en stor del af deltagerne på Børnenes Klimamøde har haft emnet ”fra klimaangst til klimahandling” på skoleskemaet. Gennem forløbet har de arbejdet på deres egne bud på konkrete klimaløsninger op mod Børnenes Klimamøde.
”Børnenes Klimamøde er for os på Klimatorium en fantastisk mulighed for at komme i dialog med den helt unge generation omkring klimaforandringerne, og bidrage til at de får lyst til at handle og være med til at ændre kursen,” fortæller Lars Nørgaard Holmegård.
De fem vindere er udnævnt indenfor fem forskellige kategorier:
- Årets hovedpris går til William H., Bertram, Tristan og William W. fra Højene Skole i Hjørring. Gruppens idé er en vej, der oplader bilerne, imens de kører på vejen. Det vil ske via solceller langs vejen samt LED-lysbånd, som bidrager med lys. På vejen vil desuden være huller, så vandet hurtigt ledes væk, når energien fra solen får eventuel sne og is til at smelte.
- Prisen for ’Den Kreative Løsning’ går til Iben, Klara, Nicoline og Frida-Marie fra Lemtorpskolen i Lemvig. De har sammen fundet frem til idéen om de runde pizzabakker. Motivationen bag pizzabakkerne startede ved, at børnene gerne ville spare på emballage. Det førte dem ind i et avanceret regnestykke, som pegede på, hvordan der faktisk er potentiale for at spare hele 22,5 % pap per kasse.
- Prisen for ’Den Teknologiske Løsning’ går til Frida, Cassandra og Lucca fra Højene Skole i Hjørring. De har lavet en prototype på en app, hvor man dagligt kan udfordre sig selv med gode klimavenlige vaner – som f.eks. at cykle på arbejde. Dernæst får man point i appen, som man kan shoppe og spille spil for.
- Prisen for ’Det Bedste Byggeri’ går til Merle, Sophia og Emma fra Højelse Skole på Sydsjælland. I denne kategori hyldes vinderne for udformningen af deres prototype, som i dette tilfælde er en genbrugstik med mange nye og smarte funktioner. Prototypen er skabt med forskellige rum til henholdsvis elektronik, tøj, briller, solbriller osv. Deres ide er, at de vil ansætte en pensioneret mand som skrædder. Han skal lave gammelt stof om til nyt.
- Prisen for ’Den Gentænkte Klimaløsning’ går til Ida fra Ganløse Skole i Nordsjælland. Hun har fået idéen til et tøjbibliotek, som har til formål at deles om tøjet frem for at købe nyt hver gang. Ved at vi kan deles om tøjet, udledes der mindre CO2. Hver bruger får et lånerkort til tøjbiblioteket, som er gyldigt i et år.
FAKTA
- Du kan læse mere og allerede nu tilmelde dig børnenes klimamøde 2023 HER
- Deltagelse i Børnenes Klimamøde er gratis
- Juryen bag bedømmelsen af børnenes klimaløsninger er:
- Klimaformidler Nina Bendixen
- Specialkonsulent hos Kystdirektoratet Carlo Sass Sørensen
- Kontorchef for Miljø i Region Midtjylland Rolf Johnsen
- Direktør for Teknik og Miljø i Lemvig Kommune Claus Borg
- Projektleder hos Klimatorium Sarah Lund
- Direktør for Klimatorium Lars Nørgaard Holmegård.
- Om Klimatorium: Klimatorium er Danmarks Internationale Klimacenter, hvis mission er at facilitere samarbejder, der kan sikre udviklingen af nye løsninger inden for klimaforebyggelse og -tilpasning. Klimatorium arbejder med områderne: Kystnære Klimaudfordringer, Grøn Energi, Cirkulær Økonomi, Vand og Miljø. Det sker med afsæt i FN’s verdensmål og gennem samarbejder mellem det offentlige, private virksomheder, lokale borgere og videns-institutioner – til gavn for både lokalområdet og verdens klima.
For yderligere information, kontakt venligst:
Sofie Lomholt // 60646213 // sofie@lomholtkommunikation.dk eller Sarah Lund // salu@klimatorium.dk
Seneste kommentarer