Glædelig jul til alle fra Klimatorium

– Danmarks internationale klimacenter

Vi ser tilbage på et travlt men godt og udbytterigt år. Overordnet satte en FN-klimarapport og efterfølgende verdens ledere ved COP26 en tyk streg under, at klimaændringer er en global udfordring, der skal håndteres nu.

2021 var året, hvor Klimatorium for alvor blev søsat. Der har været stor fokus på Klimatorium-bygningen, der stod klar i december 2020. Den fik prisen som årets erhvervsbyggeri i 2021 og har siden høstet rosende ord og anmeldelser for arkitekturen både nationalt og internationalt. Det er vi meget beæret over.

Næsten alle landsdækkende medier og mange fra udlandet har beskrevet Klimatoriums projekter, arkitektur og måde at arbejde på. Klimatorium bliver set bredt.

I huset arbejder i dag ni specialister fra Jordforureningsafdelingen fra Region Midtjylland, en erhvervskonsulent fra Erhvervshus Midtjylland, en phd-studerende fra Ålborg Universitet, en landinspektør fra Geopartner foruden Lemvig Vand og Klimatoriums medarbejdere. Det har givet vidensdeling og samarbejde på tværs.

Flere end 15.000 personer har deltaget i Klimatoriums arrangementer eller besøgt centret på trods af Coronabenspænd.

Der har været afholdt Børnenes Klimamøde og Det Nationale Klimatopmøde – begge arrangementer for andet år i træk.

Næsten 100 skoleklasser og over 300 andre grupper har været på rundvisninger og guidede ture. Flere end 2.600 personer fordelt på 112 arrangementer har deltaget i møder og konferencer.

En stribe politikere har i 2021 lagt vejen forbi for at høre, hvordan klimaudfordringer kan vendes til klimaløsninger, jobs, vækst, eksport og nye muligheder.

Klimaminister Dan Jørgensen åbnede det årlige børneklimamøde i august.

Konkrete Klimatorium-projekter og living labs har skabt dansk eksport og lokale arbejdspladser. I dag er 30 små og store virksomheder medlem af erhvervsfyrtårnet Klimatorium – det samme er 300 private borgere. Den store opmærksomhed kan medlemmerne være stolte over. Derudover er der stor eksponering under rundvisninger og indlæg.

Der er gang i mange aktiviteter. Desværre har Coronarestriktioner i en stor del af året begrænset de fysiske muligheder. Vi håber, vi i 2022 kan få sat ekstra skub i netværksarrangementer, så Klimatoriums medlemmer bliver involveret og kommer meget tættere på de mange spændende projekter og visioner.

I 2022 og i de kommende år vil flere tendenser og megatrends blive afgørende i klimakampen.

 

Klimavenlige julehilsner fra

Direktør Lars Holmegaard &
Formand Jørgen Nørby

Klimatorium julehilsen_2021

Har du nogensinde set en plastikflaske flyde i vandet? Eller fundet et gammelt stykke fiskenet på stranden? Plastik i havet er et kæmpe problem – ikke kun for dyr og fisk, men også for os mennesker. Hver dag skyller der plastaffald op langs kysterne ved Nordsøen. Noget af det kommer fra både og fiskeri, noget bliver blæst ud i naturen fra skraldespande, og noget ender i åer og søer og flyder hele vejen ud i havet. Det kalder vi makroplast – store stykker plast, som man kan se med det blotte øje. I Klimatorium arbejder vi sammen med partnere fra Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig om at finde løsninger på plastproblemet. Vi vil nemlig gerne passe på havet – og sørge for, at vores strande og vandløb ikke fyldes med affald. Men hvordan fjerner man plast i naturen? Og hvordan kan vi sørge for, at det slet ikke ender der i første omgang? Det skal vi tale mere om nu – og bagefter viser vi jer rundt i Klimatorium, hvor I kan opleve, hvordan vi arbejder med at passe på naturen og finde smarte løsninger på klimaproblemer. blank