Danmarks internationale klimacenter, Klimatorium, er kommet med i endnu et globalt EU-klimaprojekt. Dette projekt støtter partnerskaber mellem europæiske byer og områder og tilsvarende i Indien, Indonesien, Japan, Malaysia, Korea, Thailand, Vietnam, Australien og New Zealand.

Verdens klimaudfordringer kan som bekendt ikke løses lokalt – det kræver globalt samarbejde. Netop den præmis er indbygget i Danmarks internationale klimacenter, Klimatorium, der faktisk blev født via EU-midler og Coast to Coast-projektet, som også Region Midtjylland er med i.

blank”Vi glæder os over, at vi nu får endnu bedre muligheder for at samarbejde med gode kræfter i udlandet og udbygge nogle af de gode relationer vi har i forvejen. Det er helt nødvendigt at tænke globalt, når vi taler klimaløsninger,” siger projektleder Sarah Lund fra fra Klimatorium.

 

EU-projektet kaldes IURC og er delt op i såkaldte clusters, hvor der kommer til at foregå aktiviteter som kan fremme samarbejdet mellem bestemte byer i form af undervisning, studiebesøg, netværksarrangementer og tematiske rapporter udfærdiget med hjælp fra EU.

Dette betyder i praksis for Klimatorium, at samarbejdet med udlandet som eksempelvis New Zealand og andre steder kan intensiveres. I New Zealand planlægger byen Nelson på toppen af sydøen at bygge et Klimatorium direkte inspireret af den danske måde at arbejde mod klimaudfordringerne.

Formelt set er også Region Midtjylland og Lemvig Kommune med i det nye EU-projekt, hvor Klimatorium er projektleder.

 

Gode resultater fra nuværende EU-projekt

Klimatorium er som nævnt formidlingsfyrtårn i Coast to Coast-projektet, der består af 24 forskellige projekter i hele Region Midtjylland. Her er projekter med alt fra borgerinddragelse i klimaløsninger, beskyttelse af stigende havvand i kystnære områder til nytænkning af bybilledet, hvor vandet inviteres indenfor.

Blandt de projekter, der er nået langt ud i verden er den såkaldte klimavej. Link til projekt: https://klimatorium.dk/klimaveje/

Her er VIA University, Hedensted Kommune, NCC og flere andre aktører dybt involveret og klimavejen er på vej ud til lande i Skandinavien og New Zealand.

I morgen, onsdag, skydes det Nationale Klimatopmøde i gang med talere fra flere lande. Og fredag deltager 3.000 børn i børneklimamødet.

Læs mere på www.klimatorium.dk

 

For yderligere oplysninger:

Projektleder Sarah Lund

Telefon: 29939303

da_DK