Vi er glade for at fortælle, at Klimatorium, Lemvig Vand og KIMO deltager i et nyt og visionært EU-projekt TREASURE, der arbejder på at løse problemet med makroplast i vores vandmiljøer.

TREASURE står for “Tageting the reduction of plastic outflow into the North Sea” og projektet har særligt fokus på makroplast, der refererer til store stykker plastaffald, der måler mere end 5 millimeter i diameter. Dette kan f.eks. være alt fra plastikflasker til ting fra skraldespande og fiskeudstyr

Plastforurening er et globalt problem, der påvirker både land- og havmiljøet. Makroplast udgør en væsentlig del af dette problem. Disse store plaststykker kan blokere vandløb, forstyrre naturlige økosystemer og udgøre en fare for dyr, der kan indtage eller indvikle sig i plasten. Derudover kan makroplast gradvist nedbrydes til mikroplast, hvilket forværrer problemet.

Vores mål i dette projekt er at reducere plastforureningen i vandløb ved at identificere, forhindre og fjerne makroplastaffald inden det løber ud i fjorde, søer og hav. Vi ønsker at undersøge, hvor store mængder makroplast, der ender i vores rensningsanlæg og regnvandssystemer. Derudover vil vi udvikle effektive metoder til at opsamle plastaffaldet og samarbejde med samfundet for at ændre adfærd og mindske udbredelsen af plastik i toiletter, riste og vandløb

Dette projekt er banebrydende, da det er den første omfattende undersøgelse af makroplastforurening i Danmark. Vores resultater vil hjælpe med at forstå omfanget af problemet, men også lede vejen for effektive løsninger, der kan tjene som en model for andre regioner og lande.

Vi ser frem til at samarbejde med vores partnere rundt omkring i Europa, heriblandt KIMO Denmark (Kommunernes Internationale Miljøorganisation) og Lemvig Vand, hvor Klimatoriums rolle er at formidle projektet ud til det bredere samfund.

da_DK