Klimatorium afholdte igen år Det Nationale Klimatopmøde i Lemvig. Det forløb sig over to dage sig med faglige indlæg og diskussioner om klima.
I 2022 var temaet for topmødet: “Jorden i balance” – Fra forbrugssamfund til regenerativt samfund – fra udfordring til mulighed.
Klimatopmødet stillede her skarpt på den nødvendige omstilling, samt hvordan vi kan anvende forskning og dialog til at udvikle løsninger mod at få jorden i balance.
Værterne bag Det Nationale Klimatopmøde er Klimatorium – Danmarks internationale klimacenter, Region Midtjylland og Lemvig Kommune. Støttende partnere er blandt andet DNNK, CLEAN og State of Green.
Se live transmissioner fra topmødet her:
Folk strømmede til Lemvig
Ca. 400 deltagere havde taget turen til Lemvig, hvor de deltog i topmødet. Og endnu flere fulgte topmødet live virtuelt.
Alle indlæg og debatter på topmødet blev optaget og kunne ses på en live transmission, og der var også mulighed for at stille spørgsmål via en app.
Dag 1 startede med et oplæg fra keynote speaker Andrew Simms, der havde fokus på, hvordan vi kan skabe hurtige forandringer i systemer, der er i ubalance – uden at miste balancen.
Der var herefter fire spor, som deltagerne kunne følge: Cirkulær økonomi, CO2 reduktion, klimatilpasning og vandteknologiske løsninger.
Til hvert spor var der inviteret en række faglige eksperter. Nogle kom med den nyeste forskningsbaseret viden. Andre tilbød deres praktiske erfaringer med klimaområdet.
(Se program for Klimatopmødet 2022)
Foto: Sebastian Mernild, professor og leder af SDU Climate Cluster, fortalte på Spor 2, hvorfor det er vigtigt, at vi som verdenssamfund laver de nødvendige ændringer netop nu.
Politisk paneldebat
På konferencens anden dag blev der samlet op på konferencens første dag for at sikre, at den nye viden, der er fremkommet, bringes videre.
Herudover var professor Sebastian Mernild inviteret til at tale igen – denne gang som keynote speaker. Sebastian Mernild havde i sit oplæg særligt fokus på temperaturstigninger og fortalte, at de globalt implementerede politikker forventeligt medfører en middeltemperaturstigning på 3,2 grader i 2100. Pointen var her, at der er brug for handling og ikke bare ord.
Sebastian Mernild blev efterfulgt af keynote speaker Jenny Elissen, kreativ strategi og stifter af Giantleapers.com, der gjorde publikum klogere på, hvad der kan drive de store forandringer – særligt ved at tænke kreativiteten og naturen ind.
Anden dagen blev afsluttet med en spændende paneldebat, hvor relevante politiske aktører drøftede og reflekterede over, hvordan vi kan sikre den nødvendige forandring, for at få ”Jorden i balance”.
Til debatten deltog Karsten Filsø (SF), Stine Isaksen (Alternativet), Steffen Damsgaard (Landdistrikternes Fællessråd), Simon Weber (Ungeklimarådet), Katrine Olldag (Radikale Venstre), Bent Graversen (Venstre), Tyra Møll-Holst (Ungeklimarådet) og Orla Østerby (Løsgænger).
Tankerne fra topmødet bliver nu bragt videre
Efter to gode dage, sluttede Det Nationale Klimatopmøde. Deltagerne blev sendt hjem med ny viden til at forstå vores klimaudfordringer, men også inspiration til at udvikle nye klimaløsninger.
De vigtigste anbefalinger og konklusioner fra topmødets mange faglige indlæg og debatter gives nu videre, bl.a. til Christiansborg og COP27, så vi kan sikre at budskaberne bliver ført videre og realiseres.
Det Nationale Klimatopmøde i Lemvig vender tilbage i 2023, og vi glæder os til at byde velkommen igen.
Foto: Kristian Ring-Hansen Holt (til venstre) styrede den politiske paneldebat. Her med Stine Isaksen (Alternativet), Tyra Møll-Holst (Ungeklimarådet) og Orla Østerby (Løsgænger).
Seneste kommentarer